A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Fűtés

1. Használjon függönyt, sötétítőt, reluxát, redőnyt, ezáltal a nyári hónapokban csökkentheti a közvetlen napsugárzás plusz melegítő hatását, és télen a nagyon hideg levegő beáramlását.

2. Általában 20-21 °C elegendő a komfortérzethez. A lakás egyes helyiségeiben ideálisnak vélt hőmérsékleti értékek a következők:

· Lakószoba: 20 °C,

· Gyerekszoba: 21-22 °C,

· Étkező: 20 °C,

· Konyha: 18 °C,

· Hálószoba (nappal és éjszaka): 16-18 °C,

· Fürdőszoba (a használati idő alatt): 23 °C,

· Előtér és folyosó: 15 °C,

· Garázs: fűtetlen.

3. Kétnapi távollét esetén a hőmérsékletet ajánlott 15 °C-ra állítani. Ennél hosszabb távollét esetén a hőmérsékletet célszerű 12 °C-ra beállítani és minden belső ajtót nyitva tartani.

4. A nagyon hideg téli napokon nem szabad teljesen leállítani a fűtést, mert a nagyon lehűlt helyiségek felfűtése sok időt és energiát vesz igénybe. Ugyanígy sok energiát igényel a hosszú ideig tartó szellőztetéssel lehűtött helyiségek újrafűtése is, ezért rövid ideig, szélesre tárt ablakokkal szellőztessen, a fűtést pedig közben állítsa minimumra.

5. Ne takarja el, vagy fedje le a fűtőtestet, mert így romlik a hősugárzás és a hőáramlás hatékonysága.

6. A radiátorokra, konvektorokra rakódott szennyeződés miatt több energia kell a fűtéshez, ezért tisztítsa rendszeresen a fűtőtestet.

7. Párologtasson rendszeresen, a párás levegőben egy adott hőmérsékletet melegebbnek érez.

8. Az elöregedett vagy nem megfelelő szigetelés akár 30%-kal is megnövelheti a fűtés költségeit. A hőveszteség jelentős része a nem megfelelő nyílászárókon keresztül távozik.

9. Feleslegesen ne fűtsön, vegye le a fűtést abban a helyiségben, ahol nem tartózkodik! Minden 1 °C hőmérséklet-csökkentés kb. 5% fűtőenergia-megtakarítást eredményez.

10. Távfűtésű lakásokban célszerű az átalánydíjról áttérni a mérésen alapuló elszámolásra. Hőmennyiségmérő-felszereléssel szabályozhatja a felhasznált hőmennyiséget, azaz a fűtés költségeit is.

Vissza az összes tipphez