A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Sütés-főzés

Ha szeretne energiát spórolni a konyhában is, nem szükséges a képen látható módszerhez ragaszkodnia. Olvassa el helyette jótanácsainkat!

Gondolta volna, hogy a főzőcskézés során is rengeteg energia szökik meg a konyhából? Tippjeink segítenek abban, hogyan előzheti meg a pazarlást.

1. Csak akkor kapcsolja be a tűzhelyet, ha már valóban elkezdett főzni, és edény is kerül a tűzhelyre, feleslegesen ne vesszen kárba az energia!

2. Ügyeljen arra, hogy a gázláng ne érjen túl az edény szélén; elektromos tűzhely esetén pedig a főzőlap átmérőjének megfelelő méretű edényt használjon.

3. Fedje le edényeit főzés közben, így a hő az edényben marad és sokkal kevesebb energiára lesz szükség a főzéshez!

4. Amennyiben elektromos tűzhelyet használ, kapcsolja le a főzőlapot a főzés befejezése előtt, és használja ki, hogy a főzőlap még 5-10 percig meleg!

5. A forráspont elérése után takarékon főzzön!

6. A sütőajtót ne nyitogassa feleslegesen, mert ilyenkor nagy a hőveszteség!

7. Az elektromos sütőt akár már a befejezés előtt 5-10 perccel is kikapcsolhatja, hagyja dolgozni az "utóhőt"!

8. A tiszta égésnyílás és a szennyeződésmentes főzőlap a főzést is megkönnyíti, hiszen így adják át legjobban a hőt!

9. A hosszabb főzési időt igényelő ételeket célszerű kuktában főzni, ezzel 30-­40%-nyi időt és energiát takarít meg. Így az ételek csak gőzzel érintkeznek, így nem vesztik el vitamin- és ásványi só-tartalmukat sem.

10. Ha vannak háztartásában célkészülékek (pl. kávéfőző, tojásfőző), használja azokat, takarékosabb energiafelhasználást biztosít az egyes főzési műveletek során!

Vissza az összes tipphez