A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

H

HÁROMFÁZÍSÚ ÁRAM

Nagyon hasonlít a váltakozó áramhoz. Elvileg ez három egyforma váltakozó áram, amelyek különböző módon egymással össze vannak kapcsolva. A háromfázisú áramot nagy gépeknél, például motoroknál használják fel.

HATÁSFOK

Az autót robbanómotor (benzin- vagy dízelmotor hajtja. Az üzemanyag energiájából azonban csak egynegyed rész áll mozgási energia formájában a hajtott kerekek rendelkezésére. A többi háromnegyed nagyrészt hő formájában elvész. Ez minden gépnél így van, mindig több Energiát szállítunk oda, mint amit elvezetünk. Az elveszett és az odaszállított energia rányát nevezzük hatásfoknak.

A különböző hatásfokokra példa: generátorok 98%, vízerőművek 95%, gőzerőművek (olaj-, gáz-, szén-) kb. 42%, atomerőművek 30-40%, naperőművek csak 10%

A technikai fejlődés célja, hogy a hatásfokot növeljék, ezáltal kevesebb energia vész kárba. Ezt egyre jobb technológiák, de a kipufogógáz és a hulladékhasznosítás révén is el lehet érni

HÁZTARTÁSI KÉSZÜLÉKEK

A háztartási gépek egy csoportja motorral működik, amelyek az áramot mozgássá alakítják az áram hajtja meg a kenyérvágó gép kését, vagy forgatja a mosógép dobját.

A háztartási gépek egy mási csoportja az áram hőhatársán alapul. Ilyenek az elektromos tűzhely, a vasaló, vagy forróvíz-tároló. Vannak kombinált készülékek, mint a hajszárító, vagy a grillsütő. Ezekben gő és mozgás is keletkezik.

Hő sokféleképpen keletkezhet. Hő keletkezhet elektromos áram által, vagy égés révén. Semmiképpen nem keletkezhet azonban a semmiből. A hő csak hőforrás által keletkezik, és erről egy másik testre vihető át. Az energia legfontosabb formájaként szokás jellemezni. A mozgás hővé, vagy a hő mozgássá alakítható át. Így például a robbanómotorok a benzin-, vagy a dízelolaj hőenergiáját mozgássá alakítják.

HŐERŐMŰ

A legtöbb elektromosságot világszerte hőerőművekben termelik. Ezekben a turbinákat a gőz ereje hajtja meg. A gőzt óriási gőzkazánokban állítják elő, amelyeket rendszerint szénnel, kőolajjal, vagy gázzal fűtenek. Az atomerőművekben is gőzt állítanak elő. Még egyszerűbb a helyzet, ha a gőz közvetlenül a Földből származik, mint ahogyan azt a geotermikus erőművekben felhasználják. Vannak azonban olyan erőművek is, amelyekben a turbinát gáz hajtja meg. Az ilyen gázturbinás erőműveknek az az előnyük, hogy gyorsan indíthatók. Mivel a tüzelőanyag –költségek igen magasak, legtöbbször kora este, a nagyobb áramigény időszakában alkalmazzák a többi erőmű kiegészítéseként

HŐSZIVATTYÚ

Úgy működik, mint egy kifordított hűtőszekrény, amely a belső tér levegőjének hőjét elvonja, és a környezetbe szállítja. A hőszivattyú a talajvízből, vagy a házon kívüli levegőből vonja el a hőt, és a ház belsejébe szállítja fűtés céljára.

Vissza az energia kulcsszavai oldalra