A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Kisfogyasztói szabályozások, utasítások

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. szolgáltatási területén – Békés, Csongrád, Bács-Kiskun megyében valamint Pest megye déli részén – az ügyfelek számára biztonságos, folyamatos, magasabb minőségű villamos energia szolgáltatás érdekében az általa minősített és elfogadott mérőszekrények az alábbi alapelvek szerint létesíthetőek:

Alapelvek

A mérőszekrények elhelyezése telekhatáron történik, elsősorban földkábeles csatlakozással. Amennyiben ideiglenesen kialakított fogyasztói főelosztó kerül kialakításra, abban kötelező az áramvédő kapcsoló elhelyezése. Ennek értéke: Ié =< 500mA

Az MVM Next Energiakereskedelem a hálózat és a fogyasztó felől érkező túlfeszültség ellen nem védi a mérő és csatlakozó berendezéseket. Amennyiben a fogyasztó részéről ennek igénye felmerül, annak tervezéséről és létesítéséről gondoskodnia kell.

Csatlakozó hosszúság

A csatlakozó hosszúság földkábel alkalmazása esetén maximum 50 méter. Légkábel alkalmazása esetén mindez maximum 30 méter.

Külterületen engedélyezet az 50 méter hosszú, légkábeles csatlakozóvezeték 25mm2 keresztmetszettel, maximum 20A-es terhelhetőséggel. Ebben az esetben alátámasztó betonoszlop alkalmazása szükséges.

Rögzítés

A kábeleket és a leágazó szerelvényeket szalagtechnológiával rögzítjük.

Több szomszédos telek fogyasztásmérő szekrényeinek csatlakozó vezetékét topológiailag sugaras, fokozatosan csökkenő keresztmetszetű földkábellel létesítjük. Ezzel a műszaki megoldással maximum 4 csatlakozó berendezés alakítható ki.

Méretezés

A méretezés minden esetben az MSZ 447-ben foglaltak szerint történik. Egy fogyasztót ellátó csatlakozó berendezések esetében 1%-os feszültségesést kell figyelembe venni. Több fogyasztót ellátó csatlakozó berendezések esetén hálózatként kezelve kell méretezni a csatlakozóvezetéket. Azaz a feszültség esés a tápponttól számítva a csatlakozó utolsó fogyasztó leágazási pontjáig 10% lehet. Nem kell méretezni 3X32A/fogyasztóig, ha az utolsó csatlakozó leágazási pontjáig a hurok impedancia nem haladja meg a 0,28 ohm értéket és a keresztmetszeti lépcsőket betartották.

A csatlakozó kialakításához szükséges dokumentáció

A földkábel nyomvonalrajzát az érintett közművek, szakhatóságok valamint az önkormányzat engedélyezi. Ezt követően az engedélyezett dokumentumot az áramszolgáltató területileg illetékes Üzemeltetés Vezetőségéhez kell benyújtani jóváhagyásra. Bekapcsolás előtt nyíltárkos geodéziai bemérésről szóló jegyzőkönyv és a kivitelező érintésvédelmi-szabványossági nyilatkozata is szükséges.

Ellenőrzés

Légkábeles csatlakozóvezeték létesítése előtt a hálózati oszlop terhelhetőségét is ellenőrizni kell.

Cím: MVM Démász Áramhálózati Kft.

Szeged 6720

Klauzál tér 1.

Telefon: 62/565-565/1255

E-mail: merestechnika@mvmdemaszhalozat.hu

A fenti anyag letölthető .pdf formátumban itt.

További utasítások, szabályzatok:

18/2003. számú Igazgatói Utasítás (A kisfeszültségű közcélú hálózatra csatlakozás műszaki feltételei)

405. számú igazgatói Utasítás (Kisfogyasztói csatlakozó berendezések létesítése)

405. számú igazgatói Utasítás 1. melléklet (Szekrények)

405. számú igazgatói Utasítás 2. melléklet (Műszaki segédlet)

Plombabontási engedély kérés

A letöltéshez Acrobat Reader szükséges.