A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Az MVM áramhálózati társaságánál megdőlt a téli áramfogyasztási csúcs

2021. február 17.
 

Szeged, 2021.02.17. – 2021. február 11-én új téli csúcsfogyasztást mértek az MVM Démász Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén. Ezen a napon 798 MW rendszerterhelést regisztráltak az MVM áramhálózati társaságának munkatársai. 


Több tényező együttes hatása, de főként a korábbi évek hasonló időszakánál jóval alacsonyabb hőmérséklet miatt néhány nappal ezelőtt minden korábbi téli csúcs megdőlt, de mégsem haladta meg az abszolút áramfogyasztási rekordot, ami 2019. június 27-én történt. Azon a napon 27 °C volt az átlaghőmérséklet, az MVM Démász Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén késő délután 812 MW-ra nőtt a rendszerterhelés. A legnagyobb napi fogyasztást pedig szintén ezen a napon mérték a szakemberek 16 594 MWh-val.
Míg a nyári hónapokban a légkondícionálók használata miatt ugrik meg a fogyasztás a kánikulai napokon, télen a borúsabb időjárás, az alacsony hőmérséklet, a korán felkapcsolt világítás miatt növekszik a rendszerterhelés. Ehhez most, a pandémia miatt a távmunka is hozzájárul, hiszen többen dolgoznak, tanulnak otthonról, több áramot fogyasztanak a lakóingatlanokban.
Az MVM online tanácsadással segíti ügyfeleit áramszámlájuk és a környezetterhelés csökkentése érdekében. A www.mvmnext.hu/aram oldalon a Háztartások/Tanácsadás menüpont alatt hasznos és pénztárca kímélő energiatakarékossági tippek olvashatók. Ezen felül az MVM Optimum Zrt. pedig megújuló energiaforrás felhasználásával kínál innovatív megoldásokat országszerte az olcsóbb és környezetbarát villamosenergia-fogyasztási rendszerek kialakítására. 
A szolgáltatás igénybevételével az ügyfelek a napelemes rendszer telepítésével villamos energia felhasználásuk jelentős részét, vagy akár teljes egészét közvetlenül a megújuló, zöld energiaforrásból fedezhetik. Az MVM Optimum kulcsrakész napelemes rendszere családi és társasházakra többféle finanszírozási konstrukcióban érhető el ügyfelek számára és már a 2021-22 évekre meghirdetett otthonfelújítási program keretében nyújtott állami támogatás is elérhető.