A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Háztartási méretű kiserőművek által betáplált villamos energia elszámolásának szabályai 2021. július 1-jétől

A háztartási méretű kiserőművek által a közcélú hálózatba betáplált villamos energia elszámolására vonatkozó szabályok 2021. július 1-jével történő változásával kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk ügyfeleinket.


A szabályozás értelmében 2021. július 1-jétől az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. köteles a vételezett és a betáplált villamos energia elszámolását külön-külön, azaz irányonként is biztosítani (ún. bruttó elszámolás). Ennek alkalmazására azonban csak a felhasználó kérése esetén kerülhet sor.
A szabályozásnak megfelelően továbbra is a vételezett és a betáplált villamos energia különbsége alapján számolunk el (ún. szaldóelszámolás), kivéve azt az esetet, ha a felhasználó a bruttó elszámolást kéri. Ez a szabályozás a 2021. július 1-jét megelőzően létesített és az ezt követően, de legkésőbb 2024. január 1-jéig létesített háztartási méretű kiserőművekre is vonatkozik. (2024. január 1-jét követően létesített erőművek esetében már kizárólag bruttó elszámolás lesz alkalmazható.)
A fentiekre tekintettel felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben bruttó elszámolásra kíván áttérni, azt 2021. július 1-jét követően kérheti az ügyfélszolgálattól.

Szabályozás:
273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet 5. § (5) bek., továbbá 2021. július 1-jétől hatályos 5. § (5a) és 5. § (5b) bek.

 

GYAKORI KÉRDÉSEK


2021. július 1-jével átkerülök bruttó elszámolásba?
Automatikusan nem. Erre kizárólag akkor kerül sor, ha ezt kéri.
 

2021. július 1-jétől már nem kérhetem a szaldóelszámolást?
Szaldóelszámolásra kerül sor minden olyan, 2024. január 1-jéig létesített háztartási méretű kiserőmű esetében, amikor a felhasználó nem kéri a bruttó elszámolást.
 

Mikortól kérhetem a bruttó elszámolást?
2021. július 1-jét követően kérheti az ügyfélszolgálattól.
 

Ha otthonfelújítási támogatásban szeretnék részesülni, milyen elszámolás kell hozzá?
A támogatás iránti kérelmeket elbíráló Magyar Államkincstár (MÁK) részletes tájékoztatást tett közzé erről a honlapján (http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/otthonfelujitasi_tamogatas_altalanos_tajekoztato). Javasoljuk, hogy a kérdésben a MÁK honlapján tájékozódjon, és amennyiben az ott rendelkezésre álló információk nem elegendők, további részletekért forduljon közvetlenül a MÁK-hoz.