A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Háztartási méretű kiserőművek bruttó elszámolásának szabályai 2021. július 1-jétől

A háztartási méretű kiserőművek által a közcélú hálózatba betáplált villamos energia elszámolására vonatkozó szabályok 2021. július 1-jével történő változásával kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk ügyfeleinket.

A szabályozás értelmében 2021. július 1-jétől a felhasználó kérése esetén az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. köteles a vételezett és a betáplált villamos energia elszámolását külön-külön, azaz irányonként is biztosítani (ún. bruttó elszámolás).
A szabályozásnak megfelelően továbbra is a vételezett és a betáplált villamos energia különbsége alapján számolunk el (ún. szaldóelszámolás), kivéve azt az esetet, ha a felhasználó a bruttó elszámolást kéri. Ez a szabályozás a 2021. július 1-jét megelőzően létesített és az ezt követően, de legkésőbb 2024. január 1-jéig létesített háztartási méretű kiserőművekre is vonatkozik. (2024. január 1-jét követően létesített erőművek esetében már kizárólag bruttó elszámolás lesz alkalmazható.)


Szabályozás:
273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet 5. § (5) bek., továbbá 2021. július 1-jétől hatályos 5. § (5a) és a 2024. január 1-jétől hatályos  5. § (5b) bek.
 

 

GYAKORI KÉRDÉSEK


Mit jelent a bruttó elszámolás?
A bruttó elszámolási mód a leolvasás és az elszámolás gyakoriságát, mérési módját nem módosítja.
Bruttó elszámolás esetén a hálózatból vételezett (fogyasztott) villamos energia teljes mértékben kiszámlázásra kerül, hasonlóan a HMKE nélküli villamos energia fogyasztás elszámolásához, míg a hálózatba betáplált teljes villamosenergia-mennyiség után kérhető a kifizetés. A kifizetéshez szükséges adatok a számla mellékleteként készülő betáplálási teljesítés igazoláson lesznek megtalálhatóak.
 

2021. július 1-jével átkerülök bruttó elszámolásba?
Automatikusan nem. Erre kizárólag akkor kerül sor, ha ezt kéri.

2021. július 1-jétől már nem kérhetem a szaldóelszámolást?
Szaldóelszámolásra kerül sor minden olyan, 2024. január 1-jéig létesített háztartási méretű kiserőmű esetében, amikor a felhasználó nem kéri a bruttó elszámolást.

Mikortól kérhetem a bruttó elszámolást?
2021. július 1-jét követően kérheti az ügyfélszolgálattól.

 

Az oldal utolsó frissítése: 2021.07.02