Ugrás a tartalomra

Okosmérés

Miért jó az okosmérő?

A smart mérőket intelligens vagy okosmérőknek is nevezik. Ugyanúgy működnek, mint egy normál villanyóra, de okosabban. A mérő kijelzőjén követheti, hogy mennyi energiát használt fel – vagy táplált vissza a hálózatba háztartási méretű kiserőmű (HMKE) üzemeltetése esetén -, továbbá képes távolról kommunikálni az energiaszolgáltatóval. Ezáltal a mérő személyes leolvasása is feleslegessé válik.
Az okosmérők részét képezhetik a smart otthonoknak. Ez a mérők és egyéb elektronikai berendezések, biztonságtechnikai eszközök intelligens összekapcsolása, melynek segítségével könnyen áttekinthetővé és felügyelhetővé válik a lakás energetikai rendszere.
A smart mérők segítségével Ön jól követheti a fogyasztását, és így változtathat fogyasztási szokásain. A tudatos energiafelhasználás révén pedig akár csökkentheti energiadíj számláját és hozzájárulhat az üvegházhatás visszaszorításához.

A villamosenergia elosztási tevékenységet végző társaságok jogszabályi előírás alapján 2021 januárjától elkezdik a felhasználók széles körénél az okosmérők telepítését.
A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet meghatározza a felhasználók azon körét, akiknél kötelező okosmérőt felszerelni.

Okosmérő által rögzített fogyasztási adatokhoz hozzáférés


Amennyiben Ön már okosmérővel rendelkezik és hozzá szeretne férni a mért fogyasztási adataihoz, kérjük, a területileg illetékes elosztói engedélyeshez forduljon.  Elérhetőségek az alábbi linkeken találhatók.

Adatkezelési információk

A területileg illetékes elosztói engedélyes adatvédelmi rendelkezéseiről bővebben, az elosztói engedélyes honlapján és ügyfélszolgálati irodáiban tájékozódhat.