Az NKM a biztonságos munkavégzésre hívja fel a figyelmet

2019.04.25

Az NKM figyelemfelhívást tesz közzé, hogy építkezés vagy bármely földmunkával járó munkavégzés előtt az érintettek egyeztessenek a közműszolgáltatóval, annak érdekében, hogy elkerüljék a gázvezetékek, villamos-és földkábelek megrongálását és az azzal járó szolgáltatás kiesését. Az NKM saját elosztási területén minden ilyen jellegű egyeztetést elvégez, azonban a többi területen az illetékes elosztóval kell felvenni a kapcsolatot.

Hamarosan beköszönt a tavasz és a mezőgazdasági gépek megkezdik az aktuális munkáikat a szántóföldeken, valamint megkezdődnek az építkezések, és ezzel együtt a talajmunkákkal kapcsolatos munkálatok. Minden évben tucatnyi olyan eset történik, amikor mezőgazdasági gépek, vagy földmunkagépek gázvezetéket, villamos kábelt vágnak át, szakítanak el, ezzel üzemzavart és gyakran veszélyhelyzetet okozva. Ezek az esetek odafigyeléssel és előzetes közmű-egyeztetéssel megelőzhetők.

Építkezés vagy bármely földmunka megkezdése előtt – a biztonságos munkavégzés érdekében – alapvető fontosságú annak ismerete, hogy a munkaterület közelében hol találhatók gázvezetékek, villamos föld- és légkábelek, illetve elektromos berendezések. Már a tervezési szakaszban szükséges egyeztetni a közműszolgáltatókkal, így az új beruházások kivitelezése során megelőzhető a közművek rongálása, az ezzel járó veszélyhelyzet, üzemzavar, illetve anyagi kár, súlyosabb esetben személyi sérülés.

A mezőgazdasági munkák során a villamos tartószerkezetek, oszlopok és vezetékek jelentik a legfőbb veszélyforrást, ezért ezeket mindig kellő óvatossággal kell megközelíteni, még GPS-alapú, automata kormányzású gépekkel is. Ha bármilyen okból fel kell mászni a munkagépre, akkor is figyelni kell ezeket a vezetékeket, hiszen ilyenkor a munkát végző személyt érheti áramütés. De nem csak felfelé kell figyelni: a földalatti kábelek közelében végzett munkák is sokszor idéznek elő balesetet, áramszünetet, ezért az ilyen területen nem szabad a munkagéppel 50 centiméternél mélyebbre ásni.

Rakomány szállítása esetén pedig a Közlekedési Hatóság magassági korlátozásait kell szem előtt tartani, megelőzve ezzel, hogy a rakomány érintésétől a vezetékek összelengjenek, elszakadjanak, vagy akár eltörjenek a tartószerkezetek és a vezetékek a járműre, rakományra esve áramütést, vagy tüzet okozzanak.

A balesetek megelőzése közös érdekünk, megfelelő odafigyeléssel, kellő körültekintéssel elkerülhetők!

Az NKM Földgázhálózati Kft. a fővárosban és 18 Budapest közeli településen végez földgázelosztási tevékenységet. Az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Kft. Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom, Csongrád, Békés, Bács-Kiskun megyékre, valamint Veszprém megye néhány településére kiterjedő szolgáltatási területén illetékes földgázelosztásra. Az NKM Áramhálózati Kft. pedig Csongrád, Bács-Kiskun és B