CO vészjelző beszerelése

0001.01.01

Szereltessen fel lakásába szén-monoxid vészjelző készüléket!

Bizonyos megelőző lépések betartásával jelentősen csökkenteni lehet a szén-monoxid lakásba jutásának veszélyét és így a mérgezés kockázatát, de a legnagyobb gondosság ellenére is előfordulhat, hogy a mérgező gáz veszélyes szintet ér el a lakásban (például: készülék meghibásodás, időjárási körülmények, szomszédok tevékenysége).
Maximális biztonságot csak a megfelelően elhelyezett és üzemeltetett, a vonatkozó szabvány (EN50291:2001) követelményeit tanúsítottan kielégítő szén-monoxid vészjelző használata jelent.

A szén-monoxid érzékelő nem ad teljeskörű biztonságot, megvásárolt készülékét évente vizsgáltassa felül! A biztonságot kizárólag a berendezések és a kémények rendszeres karbantartása és ellenőrzése tudja garantálni. 

Hogy válasszon készüléket?

A különböző épületgépész-, elektromos- és barkásáruházakban sokféle szén-monoxid vészjelző van forgalomban. Mivel egy ilyen készülék életmentő is lehet, fontos, hogy megbízható gyártó termékét válassza. Keresse a készüléken, vagy a csomagolásán a CE és az „EN50291:2001 szerint tanúsítva” jelöléseket.

A lakossági CO vészjelzők között találhatók elemmel működő, illetve hálózati feszültséggel működő kapcsoló kimenetes változatok is. Sajnálatos, hogy a magyarországi kereskedelmi forgalomban számos olyan készülék kapható, amely bizonyítottan nem véd a CO mérgezés ellen, nem felel meg az EN50291:2001 szabvány előírásainak vagy nincs CE jelölés rajta (így elvileg Európában nem is lehetne forgalmazni).