Gázkészülékek karbantartása

0001.01.01

Napjainkban életünket különböző műszaki berendezések könnyítik meg vagy teszik kényelmesebbé. Ide tartoznak a gázkészülékek is, ezek között pedig szép számmal akadnak olyanok, amelyek a helyiség légterével érintkeznek, vagyis úgynevezett nyitott égésterűek. Mint minden műszaki berendezésnek, ezeknek is elengedhetetlen a karbantartása. Ez nem csupán egy rendelet, mely kötelez bennünket az ellenőrzési- karbantartási feladatok elvégzésére, hanem saját egészségünk és biztonságunk érdekében is nagyon fontos. Sajnos sokan csak legyintenek rá, de az érdektelenségnek később súlyos következménye is lehet.

Az égési folyamathoz (mely a hőenergia előállításához szükséges) három feltételnek kell teljesülnie: az elégetett energiahordozó (pl.: földgáz), az oxidáló közeg (levegő) és a gyulladási hőmérséklet biztosítása.

Amennyiben elmulasztjuk a karbantartást, előfordulhat, hogy a szükségesnél kevesebb levegő keveredik az égési folyamatba, és szén-monoxid keletkezik.
A gázkészülékek gyártói igyekeznek a lehető legmegfelelőbb készülékeket legyártani, nekünk, az üzemeltetőnek pedig kötelességünk ezeket a készülékeket karbantartani, biztosítani az égéshez szükséges elegendő levegő mennyiségét.

A gázüzemű fűtőberendezések rendszeres, évi karbantartása több szempontból is fontos. Otthona és családja biztonsága érdekében, valamint energia-megtakarítás és költségkímélés szempontjából sem elhanyagolható, mivel megfelelő karbantartás esetén akár 5 %-os energia-megtakarítást is elérhet, anélkül, hogy ez komfortérzetét zavarná.


Gázszerelők

Tartsa karban rendszeresen gázkészülékét! Forduljon a lakóhelyéhez legközelebb eső gázszerelőhöz!