Szellőzés biztosítása

0001.01.01

Biztosítsa gázfogyasztó készülékének légellátását, helyiségének megfelelő szellőztetését, az égéstermék elvezetését!

A gázfogyasztó készülékek (égéstermék elvezetés és égési levegőellátás szempontok alapján)három csoportba sorolhatók.

A tüzelőszerkezetek az égéshez minden esetben levegőt igényelnek, az „A” és „B” típusú kazánok esetében ez annak a helyiségnek a levegője, ahol a szerkezet van.
Ezek a berendezések biztonságtechnikai okokból nélkülözhetetlen alkatrésszel, az úgynevezett áramlásbiztosítóval kapcsolódnak a kéményhez. Ezen keresztül a kémény levegőt szív el a helyiségből, mely az égéstermékkel keveredik.
Fontos a helyiség és ez által a készülék levegőellátása, és mivel a korszerű, nagy légzárású nyílászárók nem teszik lehetővé természetes úton az égéshez szükséges levegő beáramlását, azt mindenképpen valamilyen más megoldással kell pótolni, például gyakori szellőztetéssel, vagy ablakszellőzők beépítésével. Méretezett légbeeresztő elem kizárólag szabadba nyíló ablakba vagy falba építhető, légcsatornába tilos.

Ha figyelembe vesszük a korszerű ajtók, ablakok minimális légáteresztését, egyértelművé válik, hogy a gázt fogyasztó eszközök levegő felhasználása miatt oxigénhiány keletkezik, és a kémény huzata miatt nyomáscsökkenés is, amely idővel olyan mértéket is elérhet, hogy lehetetlenné válik az égéstermékek távozása.

A környezetinél kisebb nyomást általában a kémény huzata hozza létre, ebből kifolyólag a szívás változó, hiszen ki van téve bizonyos időjárási tényezőknek (hőmérséklet, szélnyomás). Tervezéskor a mérnök a legkedvezőtlenebb feltételekkel számol.

A korszerű nyílászárókkal ellátott helyiségek esetében tervezett szellőzőlevegő térfogatáramot légbevezető elemekkel kell bejuttatni a helyiségbe, mely elemek légszállítását laboratóriumi mérések támasztják alá és tanúsítvánnyal rendelkeznek.
A gázkészülékek helyiségének légellátása fontos, ennek elhanyagolása balesetveszélyes, mert a kedvezőtlen időjárási tényezők vagy a helyiség légtömörsége miatt ugyanis az égéstermék visszaáramlik a szobába.

Az égéstermék jelentős mennyiségű széndioxidot tartalmaz, de ha a gázkészülék elhasználja a helyiség oxigénjét, akkor a tökéletlen égés miatt elkezd mérgező szénmonoxidot termelni. A keletkezett gáz megdöbbentő gyorsasággal vezet akár halálos kimenetelű mérgezéshez