Nyilatkozniuk kell az újonnan lakossági ügyfélnek minősülőknek a rezsicsökkentett energiaszolgáltatásért

0001.01.01

2022. augusztus elején bővült az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevételére jogosult LAKOSSÁGI ügyfelek köre. Azért, hogy az újonnan lakossági ügyfélnek minősülők, vagyis a helyi önkormányzatok, valamint az állami bérlakások és szállóférőhely üzemeltetői a bérlakásokban, illetve a szállóférőhelyeken élők ellátásának mértékéig, valamint az eddig nem lakosságként egyetemes szolgáltatásra jogosult társasházak és lakásszövetkezetek a közös fogyasztás mértékéig igénybe tudják venni a rezsicsökkentéssel biztosított kedvezményes díjazást, nyilatkozniuk kell.

A veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló 217/2022. (VI. 17.) Korm. rendelet, és az azzal kapcsolatos rendelkezésekről szóló 281/2022. (VIII. 1.) Korm. rendelet módosította az egyetemes szolgáltatás igénybevételére jogosultak körét, azonban a változtatás nem érinti az MVM Next jelenlegi lakossági ügyfeleit. A jelenlegi lakossági ügyfelek a villamosenergia- és földgázszolgáltatást továbbra is az egyetemes szolgáltatás keretein belül vehetik igénybe.

A lakossági felhasználók köre azonban kibővült, és 2022. augusztus 1-jétől az önkormányzati és állami bérlakásban, valamint szállóférőhelyen élők ellátása biztosításának mértékéig a helyi önkormányzat, valamint az állami bérlakás és a szállóférőhely üzemeltetője, továbbá 2022. augusztus 2-től az eddig nem lakosságként egyetemes szolgáltatásra jogosult társasház és lakásszövetkezet is lakossági fogyasztónak minősül a közös fogyasztás tekintetében. Társasház és lakásszövetkezet esetében a következő feltételeknek kell teljesülniük:

  • a lakóépületben az önálló lakások száma meghaladja a nem lakás céljára szolgáló helyiségek számát
  • az összes felhasználási helye tekintetében együttesen 3x63 A-nál nem nagyobb csatlakozási teljesítménnyel rendelkező épületben az önálló lakások száma azonos vagy alacsonyabb, mint a nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma
  • a 20 m3/h kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkező épületben az önálló lakások száma azonos vagy alacsonyabb, mint a nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma

 A változásokról részletes tájékoztatást ITT olvashat.

Annak érdekében, hogy az újonnan lakossági ügyfélnek minősülő, egyetemes szolgáltatás keretében ellátott felhasználók a kedvezményes díjazást igénybe tudják venni, nyilatkozniuk kell. A társasházak, lakásszövetkezetek a nyilatkozatot elektronikus formában ITT és ITT tölthetik ki, a helyi önkormányzatok, állami bérlakás és szállóférőhely üzemeltetők pedig a nyilatkozati űrlapot ITT érhetik el.

A változásokkal kapcsolatos tájékoztatás elérhető az MVM telefonos ügyfélszolgálatán nyitvatartási időben, a megszokott telefonszámokon.

VISSZA A FŐOLDALRA