Tudnivalók az adathalászatról

0001.01.01

Ismeretlen csalók az MVM Next (korábbi nevén NKM Energia) nevében – számla elkészülésére hivatkozva – félrevezető e-mailekkel vették célba a magyarországi internethasználók széles körét.

Ne váljon Ön vagy hozzátartozója adathalászok áldozatává!

E-számla befizetése vagy személyes adatai megadása során mindig legyen elővigyázatos!

Figyelmesen olvassa el a kapott e-mailt, és ha az abban szereplő adatok nem pontosak, vagy a levél helyesírási hibákat tartalmaz, illetve ha magyartalan, online programmal fordított (pl. ékezet nélküli) mondatokat talál benne, ne adja meg személyes vagy banki adatait! Ha olyan hivatkozást talál a levélben, amelynek a nevében nem a megszokott cím szerepel, ne is kattintson rá!

Fontos megjegyezni, hogy bizalmas adatokat (pl. jelszavakat, személyes adatokat, banki azonosítót) nem kérünk e-mailben.

Ha Ön az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. (korábban NKM Energia Zrt.) ügyfele,

  • kérjük, ellenőrizze, hogy a megszokottidőszakban érkezett-e a számlaértesítés, és a számla összege megfelel-e a fogyasztása alapján vártnak.

    MVM E-számláját minden esetben pdf-formátumban csatoljuk a számlaértesítő üzenethez.

  • Mindig nézze meg a pdf-számlát, hogy valóban az Ön nevére, felhasználási helyére stb., valamint a megfelelő időszakra állították-e ki!
  • Gázszámla és villanyszámla esetén is az MVM Next online ügyfélszolgálat a feladó e-mailben megjelenített neve, de sajnos ezt a csalók is utánozhatják.
  • Fontosabb ennél a megjelenített cím mögötti, valós e-mail-cím (amely egyes levelezőrendszerekben a kurzor odaillesztésére jelenik meg), azaz az <ugyfelszolgalat@online.mvmnext.hu> vagy a <noreply@mvmnext.hu>, mert ennek nehezebb a meghamisítása.
  • Az ugyfelszolgalat@online.nkm.energy és noreply@nkm.energy 2021. január 1-jétől már nincs használatban, ezért ha ezekről a címekről érkezik látszólagos számlaértesítője, az minden bizonnyal adathalász-kísérlet.Ha Ön nem az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. (korábban NKM Energia Zrt.) ügyfele,

és az Ön nevére szóló számlaértesítő érkezik látszatra ezektől a cégektől, az feltehetően ugyancsak adathalász-kísérlet.

 

Adathalász-esemény bejelentése

Ha arra gyanakszik, hogy adathalász-támadás célpontjává vált, kérjük, továbbítsa az adathalasz@mvmnext.hu e-mail-címre az MVM vagy az NKM nevében érkező gyanús e-mailt az esetleges csatolt számlával együtt, a gyanújáról szóló rövid jelzéssel – függetlenül attól, hogy ügyfelünk, vagy sem.