Tudnivalók az adathalászatról

0001.01.01

FONTOS VÁLTOZÁS ÜGYFELEINK PÉNZÜGYI BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN!

A földgázügyfeleink, valamint a 2021. szeptember 1. előtti MVM Next-áramügyfeleink színes e-számla-értesítőjében elhelyezett Befizetem bankkártyával link csupán egy alkalommal működik, a számla befizetési határidejéig.

 

Befizetem bankkártyával

 

Tovább a számláimhoz

A biztonságos bankkártyás fizetés természetesen elindítható a Tovább a számláimhoz gombbal elérhető online ügyfélszolgálaton, valamint az MVM Next mobilappban.

 


 

Hallott már az adathalászatról? Netán ismeretségi körében is van már, akit kifosztottak vagy legalábbis megszerezték bankkártyája adatait? Tudja, hogy a csalók célja nem csak az Ön által nekik utalt összeg megszerzése, hanem a számláján lévő összes pénz megkaparintása?

A valótlan számlaértesítő vagy emlékeztető e-mailek gyakran részletekbe menően hasonlítanak a valódiakra, azonban olyan fizetési oldalakra vezethetnek, ahol a csalók meg tudják szerezni ügyfeleink fizetési adatait, amelyekkel később visszaélhetnek.

 

Hogyan ismerhetők fel az adathalász-kísérletek általában?

A hamis e-mailben szereplő adatok gyakran nem pontosak, kérjük, ellenőrizze, hogy a számla összege megfelel-e a fogyasztása alapján vártnak.

A levél helyesírási hibákat tartalmazhat, illetve magyartalan, online programmal fordított (pl. ékezet nélküli) mondatok találhatók benne.

A csaló kísérletek kiküldési ideje változó lehet, kérjük, ellenőrizze, hogy a megszokott időszakban érkezett-e a számlaértesítés.

Az e-számla-értesítőkben találhat egy direkt fizetési hivatkozást. Kérjük, mielőtt rákattint a bankkártyás fizetés linkjére, a kurzort tartsa a hivatkozás fölé, hogy böngészője megjelenítse a hivatkozás előnézetét, azaz megmutassa, hogy milyen oldalra készül éppen belépni. Az MVM Next valóságos linkjeit az egyes számláknál mutatjuk meg.

Milyen az MVM Nexttől érkező gázszámla?

 • A címzett az e-számlaként küldött gázszámlát minden esetben pdf-mellékletként csatolva kapja meg a számlaértesítő üzenethez.
 • A számlaértesítő üzenet színes, felül az MVM Next aktuális reklámja található.
 • Az értesítő levél feladója az MVM Next online ügyfélszolgálat, de fontosabb ennél a megjelenített cím mögötti, nehezebben hamisítható valós e-mail-cím (amely egyes levelezőrendszerekben a kurzor odaillesztésére jelenik meg). Ez ugyfelszolgalat@online.mvmnext.hu a földgázszámlákon.
 • Mindig nyissa ki a csatolt pdf-et, és ellenőrizze, hogy valóban az Ön nevére, felhasználási helyére, valamint a megfelelő időszakra szól-e a számla.
 • Az MVM Next által küldött számlaértesítőkben a Befizetem bankkártyával felirat, azaz a befizetéshez vezető hivatkozás mellett gázszámlánál mindig https://mvmnext.hu/foldgaz... kezdetű link jelenik meg.

A mellette lévő Tovább a számláimhoz felirat pedig az online ügyfélszolgálatra vezet: https://onlineugyintezes.mvmnext.hu.

Milyen villanyszámla készül azoknak, akik 2021. szeptember 1-je előtt is már az MVM Next áramos ügyfelei voltak?

 • A címzett az e-számlaként küldött villanyszámlát pdf-mellékletként csatolva kapja meg a számlaértesítő üzenethez.
 • A számlaértesítő üzenet színes, felül az MVM Next aktuális reklámja található.
 • Az értesítő levél feladója az MVM Next online ügyfélszolgálat, de fontosabb ennél a megjelenített cím mögötti, nehezebben hamisítható valós e-mail-cím (amely egyes levelezőrendszerekben a kurzor odaillesztésére jelenik meg). Ez noreply@mvmnext.hu az MVM Next korábbi áramügyfeleinek villanyszámláin.
 • Mindig nyissa ki a csatolt pdf-et, és ellenőrizze, hogy valóban az Ön nevére, felhasználási helyére, valamint a megfelelő időszakra szól-e a számla.
 • Az MVM Next által küldött számlaértesítőkben a Befizetem bankkártyával felirat, azaz a befizetéshez vezető hivatkozás mellett a kurzor odahúzásakor a https://webszamla.mvmnext.hu/aram kezdetű link jelenik meg, amely rákattintáskor a https://mvmnext.hu/aram kezdetű oldalra visz.

A mellette lévő Tovább a számláimhoz felirat pedig az online ügyfélszolgálatra vezet: https://onlineugyintezes.mvmnext.hu.

Milyen a villanyszámlája az MVM Next ELMŰ-ÉMÁSZ-tól érkezett ügyfeleinek?

 • Ha az Ön felhasználási helyén 2021. szeptember 1. előtt az ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltatta az áramot, továbbra is a megszokott kinézetű, csak szöveges értesítő e-mailt küldünk e-számlája elkészültéről a számla főbb adataival.
 • A számla a korábbiakhoz hasonlóan az értesítőből az online ügyfélszolgálatra kattintva érhető el, és a befizetése is ott történik. A számla részletes megtekintéséhez bejelentkezésre van szükség a megszokott felhasználónév és jelszó megadásával, de csak fizetéshez továbbra sem szükséges bejelentkezni. Az online ügyfélszolgálat új címe: https://ker.mvmnext.hu, így kezdődik az e-számla-értesítőben megadott link is.
 • Az értesítő levél feladója az MVM Next online ügyfélszolgálat, de fontosabb ennél a megjelenített cím mögötti, nehezebben hamisítható valós e-mail-cím. ). Ez onlineugyfelszolgalat@mvmee.hu az ELMŰ-ÉMÁSZ-tól 2021. szeptember 1-jén érkezett ügyfeleknél. Minden más feladói e-mail-cím gyanúra ad okot!
 • Az MVM Next által küldött számlaértesítőkben a befizetéshez vezető hivatkozás az ELMŰ-ÉMÁSZ-tól érkezett ügyfelek e-számlájában mindig https://ker.mvmnext.hu... kezdetű.

 

Ha szokatlan, gyanús link jelenik meg, ne kattintson rá!

Ha arra gyanakszik, hogy adathalász-támadás célpontjává vált, kérjük, továbbítsa az adathalasz@mvm.hu e-mail-címre az MVM vagy MVM Next nevében érkező gyanús e-mailt az esetleges csatolt számlával együtt. Minden egyes beküldés segíti a hatóságokkal szorosan együttműködő kollégáinkat a csalók lefülelésében, kérjük, ne sajnálja az egy-két percet a továbbításra.


Telefonos adathalászat

Ha az MVM Next vagy más MVM-es vállalat nevében keresik Önt telefonon vagy sms üzenetben, soha ne adjon meg fizetéshez kapcsolódó adatokat pl. bankkártyaadatokat, amellyel adathalász csalók visszaélhetnek.

Abban az esetben, ha ilyen jellegű információkat próbál valaki megszerezni Öntől telefonon, kérjük, jelentse be az adathalasz@mvm.hu e-mail-címen.

Telefonos megkeresés esetén csupán az ügyfélazonosításhoz szükséges adatait kérjük. Amennyiben ezeken túli információkat kér Öntől az MVM nevében valaki, az feltehetően egy adathalász kísérlet.

Ha tartozása áll fenn, vagy adategyeztetésre van szükség, kereshetjük Önt telefonon akkor is, ha Ön előtte nem keresett meg minket, azonban fizetési adatokat ilyenkor sem fogunk kérni.

Kereshetjük továbbá szolgáltatásaink ajánlásával, de ebben az esetben sem kérünk fizetési adatokat.

Ha az MVM nevében gyanús telefonhívást vagy sms-üzenetet kap, írja be az alábbi mezőbe a hívó telefonszámát, a hívás dátumát, és megadjuk, hogy valóban mi kerestük-e.

Az áram- és földgázhálózati ügyintézéssel kapcsolatos telefonszámokat (pl. mérőóracsere, éves leolvasás) nem tartalmazza az ellenőrző rendszer.

 

*
+36
*
Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és elfogadom, az abban foglaltakra figyelemmel hozzájárulok adataim kezeléséhez és továbbításához.
A lekérdezéshez minden szükséges mezőt ki kell tölteni, a Lekérdezés gomb csak abban az esetben lesz aktív.