Tudnivalók az adathalászatról

0001.01.01

Ismeretlen csalók az MVM Next (korábbi nevén NKM Energia) nevében – számla elkészülésére hivatkozva – félrevezető e-mailekkel vették célba a magyarországi internethasználók széles körét.

Ne váljon Ön vagy hozzátartozója adathalászok áldozatává!

E-számla befizetése vagy személyes adatai megadása során mindig legyen elővigyázatos!

Figyelmesen olvassa el a kapott e-mailt, és ha az abban szereplő adatok nem pontosak, vagy a levél helyesírási hibákat tartalmaz, illetve ha magyartalan, online programmal fordított (pl. ékezet nélküli) mondatokat talál benne, ne adja meg személyes vagy banki adatait! Ha olyan hivatkozást talál a levélben, amelynek a nevében nem a megszokott cím szerepel, ne is kattintson rá!

Fontos megjegyezni, hogy bizalmas adatokat (pl. jelszavakat, személyes adatokat, banki azonosítót) nem kérünk e-mailben.

Ha Ön az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfele volt 2021. szeptember 1-je előtt,

  • kérjük, ellenőrizze, hogy a megszokottidőszakban érkezett-e a számlaértesítés, és a számla összege megfelel-e a fogyasztása alapján vártnak.

    MVM E-számláját minden esetben pdf-formátumban csatoljuk a számlaértesítő üzenethez.

  • Mindig nézze meg a pdf-számlát, hogy valóban az Ön nevére, felhasználási helyére stb., valamint a megfelelő időszakra állították-e ki!
  • Gázszámla és villanyszámla esetén is az MVM Next online ügyfélszolgálat a feladó e-mailben megjelenített neve, de sajnos ezt a csalók is utánozhatják.
  • Fontosabb ennél a megjelenített cím mögötti, valós e-mail-cím (amely egyes levelezőrendszerekben a kurzor odaillesztésére jelenik meg), azaz az <ugyfelszolgalat@online.mvmnext.hu> vagy a <noreply@mvmnext.hu>, mert ennek nehezebb a meghamisítása.
  • Az ugyfelszolgalat@online.nkm.energy és noreply@nkm.energy 2021. január 1-jétől már nincs használatban, ezért ha ezekről a címekről érkezik látszólagos számlaértesítője, az minden bizonnyal adathalász-kísérlet.

Ha Ön az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. új, az ELMŰ-ÉMÁSZ-tól 2021. szeptember 1-jén érkezett ügyfele,

az MVM Nexttől is a korábban megszokott küllemű, szöveges értesítő e-mailt kap az e-számlája elkészültéről.

Az értesítőben változatlanul a számla főbb adatai szerepelnek, és továbbra sincs pdf-csatolmány. A számla a korábbiakhoz hasonlóan az értesítőből az online ügyfélszolgálatra kattintva érhető el, és a befizetése is ott történik. A számla részletes megtekintéséhez bejelentkezésre van szükség, a megszokott felhasználónév és jelszó megadásával, de csak fizetéshez továbbra sem szükséges bejelentkezni. Az online ügyfélszolgálat új címe: https://ker.mvmnext.hu, így kezdődik az e-számla-értesítőben megadott link is.

 

Az MVM Next e-számlája leghamarabb 2021. szeptember közepétől várható. Az MVM-es értesítő levél feladója MVM Next online ügyfélszolgálat, de fontosabb ennél a megjelenített cím mögötti, valós e-mail-cím (amely egyes levelezőrendszerekben a kurzor odaillesztésére jelenik meg), a volt ELMŰ-ÉMÁSZ ügyfeleknek az <onlineugyfelszolgalat@mvmee.hu>, mert ennek nehezebb a meghamisítása.

Más feladó és e-mail-cím egyértelműen adathalász-kísérletre utal!


Ha Ön nem az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. (korábban NKM Energia Zrt.) ügyfele,

és az Ön nevére szóló számlaértesítő érkezik látszatra ezektől a cégektől, az feltehetően ugyancsak adathalász-kísérlet.

 

Adathalász-esemény bejelentése

Ha arra gyanakszik, hogy adathalász-támadás célpontjává vált, kérjük, továbbítsa az adathalasz@mvm.hu e-mail-címre az MVM vagy az NKM nevében érkező gyanús e-mailt az esetleges csatolt számlával együtt, a gyanújáról szóló rövid jelzéssel – függetlenül attól, hogy ügyfelünk, vagy sem.


Telefonos adathalászat

Ha az MVM Next vagy más MVM-es vállalat nevében keresik Önt telefonon vagy sms üzenetben, soha ne adjon meg fizetéshez kapcsolódó adatokat pl. bankkártyaadatokat, amellyel adathalász csalók visszaélhetnek.

Abban az esetben, ha ilyen jellegű információkat próbál valaki megszerezni Öntől telefonon, kérjük, jelentse be az adathalasz@mvm.hu e-mail-címen.

Telefonos megkeresés esetén csupán az ügyfélazonosításhoz szükséges adatait kérjük. Amennyiben ezeken túli információkat kér Öntől az MVM nevében valaki, az feltehetően egy adathalász kísérlet.

Ha tartozása áll fenn, vagy adategyeztetésre van szükség, kereshetjük Önt telefonon akkor is, ha Ön előtte nem keresett meg minket, azonban fizetési adatokat ilyenkor sem fogunk kérni.

Kereshetjük továbbá szolgáltatásaink ajánlásával, de ebben az esetben sem kérünk fizetési adatokat.

Ha az MVM nevében gyanús telefonhívást vagy sms-üzenetet kap, írja be az alábbi mezőbe a hívó telefonszámát, a hívás dátumát, és megadjuk, hogy valóban mi kerestük-e.

 

*
+36
*
Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és elfogadom, az abban foglaltakra figyelemmel hozzájárulok adataim kezeléséhez és továbbításához.
A lekérdezéshez minden szükséges mezőt ki kell tölteni, a Lekérdezés gomb csak abban az esetben lesz aktív.