Tájékoztatás az áramszámlával kapcsolatos változásokról

0001.01.01

A háború és a brüsszeli szankciók miatt egész Európában energiaválság alakult ki, a piaci energiaárak drasztikusan emelkednek. A magyar kormány Európában egyedülálló döntést hozott azzal, hogy a magyar lakosság védelmére a mostani energiaválságban is biztosítja a tizedik éve fenntartott rezsicsökkentést. A Kormány döntésének köszönhetően a magyarországi felhasználók továbbra is rezsicsökkentett áron vásárolhatnak villamos energiát éves szinten 2523 kWh mennyiségig. Ügyfeleinknek a kedvezményes sávhatár felett sem a valós piaci árat kell fizetnie, hanem az annál jóval kedvezőbb, lakossági piaci árat.

Kedvezményes időszak

 • A 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti éves időtartamra vonatkozik a kedvezményes mennyiség, időarányosan elszámolva.

Elszámolás, havi fogyasztás

 • A kedvezményes mennyiségre Ön minden felhasználási helyén, mérési pontonként (azaz például nappali és vezérelt mérőjére) külön-külön jogosult. A kedvezmény mértékét nem befolyásolja, hogy a felhasználási helyen hány fő, hány háztartás használja az áramot. A mennyiségek mérési pontok közötti átcsoportosítására nincs lehetőség.
 • Ha a fogyasztása a rezsicsökkentett, kedvezményes sávhatár alatt marad, jellemzően csak a kedvezményes ár fog szerepelni számláiban.
 • Ha a fogyasztása meghaladja a kedvezményes sávhatárt, a diktált vagy átalánnyal fizetett mennyiségtől függetlenül minden havi számlájában fog szerepelni rezsicsökkentett és a valós piaci árhoz képest kedvezőbb lakossági piaci ár is.
 • Leolvasást követően Ön mindenképpen a ténylegesen felhasznált áramot fogja kifizetni, teljesen mindegy, hogy az éves elszámolásig havonta diktált vagy havi átalányt fizetett. A kedvezményes mennyiség elszámolási időszakra jutó időarányos részéig minden esetben rezsicsökkentett áron számoljuk el a fogyasztást, ha pedig többet fogyasztott, azt a mennyiséget már a magasabb, lakossági piaci áron. Fontos tudnivaló, hogy az időarányos számítás miatt esetlegesen ki nem használt kedvezményes mennyiség nem vész el, azt a következő elszámolás során vesszük figyelembe.
 • Ha szeretné, hogy télen-nyáron kiegyenlítettek legyenek havi költségei, és ezáltal tervezhetőbbé váljanak a kiadásai, válassza az átalánydíjas, egyenletes számlázást. A havi mennyiség meghatározásánál viszont mindenképpen vegye figyelembe fogyasztási szokásait!

Számla, számlafizetés

 • Most először küldünk olyan számlát, amelyben az átlagosnál magasabb fogyasztás esetén már a lakossági piaci ár is szerepelhet a számlában. A lakossági piaci ár értéke azonban még így is jócskán elmarad a világpiaci áraktól.
 • A számlája tartalmazhat augusztus 1-je előtti fogyasztást is, amelyet az augusztus 1-je előtti, akkor érvényes, rezsicsökkentett áron számoltunk el.
 • Számláinkon megváltozott a számla legfontosabb adatait tartalmazó rezsibox tartalma. Ön a jövőben azt látja, hogy az adott számlában elszámolt fogyasztásért mennyit kellene fizetnie rezsicsökkentés nélkül, illetve hogy mennyit takarított meg a rezsicsökkentésnek köszönhetően.
 • Csoportos beszedési megbízási fizetési módnál, kérjük, ellenőrizze bankjánál a beállított limitet, hogy számlája automatikus befizetése továbbra is megmaradjon. 

Kedvezmények

 • A társasházak, lakásszövetkezetek közös fogyasztása lakossági fogyasztásnak számít, így jogosult a lakossági rezsicsökkentett árú mennyiségre. Igaz ez az eddig nem lakosságként egyetemes szolgáltatásra jogosult társasház vagy lakásszövetkezet közös fogyasztására is, ám nekik nyilatkozniuk kell ennek érdekében.
 • Fogyatékossággal élő személy által használt, elektromos gyógyászati segédeszközök áramfogyasztása után a kormányhivataloknál 1697 kWh/év többletkedvezmény igényelhető.