Részletes információk az áramszámláról

0001.01.01

Hogyan veszi figyelembe a számlázás az éves 2523 kWh kedvezményes villamos energia mennyiséget?

Az alábbiakban ahhoz adunk segítséget, hogy a számlázás érthető legyen ügyfeleink részére.

Tájékoztatjuk, hogy a kormány döntése értelmében minden magyar háztartás felhasználási helyenként az átlagfogyasztás mértékéig (2523 kWh/év) rezsicsökkentett áron kapja az áramot. Ez a mennyiség 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. időszakra érvényes. Ezt naparányosan érvényesítjük a számlázásban, ami azt jelenti, hogy a rezsicsökkentett áron kapott áram egy napra vetítve nagyságrendileg 7 kWh.

Az Ön által kapott számlán tehát a rezsicsökkentett áron kapott energiamennyiséget úgy számoljuk ki, hogy az adott számlázási időszakra jutó napok számát megszoroztuk a kedvezményes mennyiséggel. Amennyiben az ügyfél számlázási időszaka egybeesik a naptári hónappal, akkor az adott naptári hónap napjainak számát kell figyelembe venni. Ha eltér a naptári hónaptól, akkor a számlázási időszakra jutó napok számával kell megszorozni az egy napra jutó kedvezményes mennyiséget. A kedvezményes mennyiség felett a valós piaci árnál kedvezőbb lakossági piaci árat kell fizetni.

Rezsicsökkentett ár

Ha az ügyfél fogyasztása a rezsicsökkentett, kedvezményes sávhatár alatt marad, jellemzően csak rezsicsökkentett kedvezményes ár fog szerepelni számláiban. A rezsicsökkentett árak elosztási területenként eltérőek, az egyes területekre érvényes árak a honlapunkon megtalálhatóak. 

Az átlagfogyasztásig biztosított rezsicsökkentett ár az elosztóhálózattól függően

  • A1 és A2 árszabás esetén 30,988 Ft – 43,409 Ft,
  • B alap árszabás esetén 22,682 Ft – 23,520 Ft
  • B Komfort árszabás esetén 23,330 Ft

között van kilowattóránként (kWh).

Lakossági piaci ár

A rezsicsökkentett sávhatár feletti rész elszámolása lakossági piaci áron történik. A lakossági piaci ár jóval kedvezőbb, mint a valós piaci ár, nagyjából annak a negyedrésze.

Ha a fogyasztása meghaladja a kedvezményes sávhatárt, az elszámolás módjától függetlenül (diktálás, vagy átalányfizetés) várhatóan minden havi számlájában szerepelni fog a rezsicsökkentett és a valós piaci árhoz képest jóval kedvezőbb lakossági piaci ár is. Azt, hogy az Ön mérőhelye melyik árszabásba tartozik, azt a számlarészletező oldalon találja meg.

Lakosság piaci ár:

a) az ESZ árrendelet szerinti A1 és A2 árszabás esetén 70,104 Ft/kWh,
b)  az ESZ árrendelet szerinti B (alap) árszabás (vezérelt, azaz éjszakai) esetén 60,935 Ft/kWh,
c)  az egyetemes szolgáltató által jogszerűen alkalmazott B Komfort árszabás (vezérelt, napi 12 óra felfűtési idővel) esetén 60,935 Ft/kWh.

A fenti ismertetett lakossági piaci ár a lakossági fogyasztó által fizetendő rendszerhasználati díjakkal együtt számított bruttó (27% áfával együtt számított) végfelhasználói ár.

PÉLDA:

Amennyiben egy ügyfél számlázási ciklusa minden hónap 13. napjától a következő hónap 12. napjáig tart, abban az esetben az első átmeneti hónapban, a július-augusztusi időszakra vetítve a számlája július 31-ig a korábbi, míg az augusztus 1-12. közötti időszakra vonatkozóan már az új elszámolás mentén történik. Ebben az esetben az augusztusi 12 napra a rezsicsökkentett áron, kedvezményesen felhasználható villamos energia mennyisége nagyságrendileg 83 kWh.

A későbbiekben teljes hónapra vetítve átlagosan 210 kWh áramot lehet felhasználni kedvezményes, rezsicsökkentett áron, a pontos érték attól függően változik, hogy az adott hónap, illetve számlázott időszak hány napos.

Az ügyfél következő számlázási ciklusa augusztus 13. és szeptember 12. közé esik. Ebben a számlázási időszakban 31 nap van, amely alapján nagyságrendileg (31 nap x 7 kWh =) 215 kWh kedvezményes mennyiség vehető igénybe.

Azok esetében, akik ingatlanjuk fűtéséhez megújuló energiát használnak H árszabás alapján fűtési idényben, október 15. és április 15. között korlátozásmentesen vételezhetnek villamosenergiát rezsicsökkentett áron. Fűtési idényen kívül azonban rájuk is vonatkozik a 2523 kWh kedvezményes mennyiség, eddig a mennyiségig tehát rezsicsökkentett, efelett a valós piaci árhoz képest kedvezőbb lakossági piaci áron vételezhetnek villamosenergiát.

2021. szeptember 1-ig volt igényelhető a B GEO tarifa, amelyet hőszivattyú működtetéséhez lehet használni. A B GEO tarifa esetében a berendezés vezérelt áramkörhöz kapcsolódik, amely naponta legalább 20 óra üzemidőt biztosít a hőszivattyú számára, 2x maximum 2 óra megszakítással. B GEO tarifa esetében korlátozásmentesen vételezhető villamosenergia rezsicsökkentett áron.