A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

E-É

EGYENÁRAM

Az elemben az egyik póluson elektronfelesleg a másikon elektronhiány van. Ha a két pólust összekötjük, akkor a negatív pólustól a pozitív pólusig folyó áram keletkezik. Mivel az áram mindig az egyik pólustól a másikig folyik, ezért ezt egyenáramnak hívják. Egyenáramot elemek, akkumulátorok és egyes generátorok állítanak elő.

ÉJSZAKAI HŐTÁROLÓ

Éjszaka az áram olcsóbb, mert kevesebben fogyasztanak, és ehhez elegendő csak a legolcsóbban termelő erőműveket üzemeltetni. Az olcsó áram a kályhában egy tárolót fűt fel, ami nappal a hőt leadja. Az olcsó áramot az elektromos vízbojler felfűtésére is használják, ami egy nagy víztartály. Nappal a meleg vizet szolgáltatja a fürdőszoba és a konyha számára, éjszaka a tartályt újra fölfűti az áram.

ELEKTROMÁGNES

Minden áramtól átjárt vezető az áram átáramlásakor egy kis mágneses erőt hoz létre. Ha egy lágyvasat vezetővel többször körbetekerünk, akkor a mágneses erő erősödni fog. Ha ezek után még erős áramot is hajtunk rajta keresztül, akkor a mágneses erő olyan nagy lesz, hogy az ócskavastelep nehéz vasdarabjait is felemelhetjük vele. Ha ki akarjuk kapcsolni a mágneses erőt, egyszerűen csak ki kell kapcsolni az áramot. Az elektromágnest sokfelé alkalmazzák a technikában, például az elektromos csengő, autóduda, villanymotor stb.

ELEKTROMOS HŐ

Ha sok áram vékony dróton halad át, akkor ez az elektronokat feltartja, amik összetorlódnak, egymással ütköznek, miáltal hő keletkezik. Ez a hő megfelelő drót felhasználásával a melegítő és főzőkészülékekben felhasználható. (vasaló, elektromos sütő, elektromos fűtés)

ELEKTROMOSSÁG

A borostyán görög jelentéséből (elektron) származik az elektromosság szó. Ma minden olyan jelenséget elektromosságnak hívunk, ami elektromos töltéseken alapul.

ELEKTRONIKA

Az apró elektronikus készülékekből felépülő berendezéseket elektronikusnak hívják Az elektronikai ipar manapság az egyik legfontosabb iparág. A korszerű technika alkalmazásával ezek a készülékek egyre kisebbek, jobban kezelhetők, és nagyobb teljesítményűek. Mindennapi életünk részévé váltak.

ELEKTRONOK

A lehető legkisebb hordozói a negatív töltéseknek. Az elektronok az atom héjában találhatók. Valamennyi villamos jelenség az elektronok mozgásán alapszik.

ELEKTROTECHNIKA

Az elektrotechnika a technikának az a része, amely az elektromosság felhasználásával foglalkozik. Két területe van: a villamos energetika (erősáramú technika) és a híradástechnika (gyengeáramú technika). Az erősáramú technika a generátorral való áramtermeléssel, az áram szállításával, a villanymotorokkal, az egyen, a váltó és a háromfázisú árammal foglalkozik. A gyengeáramú technika jelek átvitelével foglalkozik, mint pl. a tv, rádió, telefon stb.

ELEM

Ha két különböző fémet savba merítünk, áram keletkezik. A szokásos zseblámpa, rádió stb. elemeknél cinket, szenet és szalmiákoldatot használnak fel. Ez esetben 1,5 voltos feszültség keletkezik.

ELLENÁLLÁS

Ha az elektronok a vezetőn keresztül folynak, egymást akadályozzák. Ezt az akadályozást nevezik ellenállásnak. Az ellenállás annál nagyobb, minél vékonyabb, hosszabb és melegebb egy vezető. A fémek ellenállása a legkisebb, ezért ezek a legjobb vezetők. Az ellenállás mértékegysége az OHM (Ω).

ENERGIA

Munkavégző-képesség.

ENERGIA ÁTALAKÍTÁS

Minden energiafajta átalakítható egy másik fajtába, például a generátor a mozgási energiát elektromos energiává alakítja. Az összes energiamennyiséget nem lehet sohasem átalakítani, mert mindig keletkeznek veszteségek. Azt, hogy az összesből mennyi energiát sikerült átalakítani, a hatásfok adja meg.

ENERGIAFAJTÁK

Az energia sokféle formában keletkezhet.

Mechanikai energia: egy haladó autó, a folyó víz, az órarugó mozgása...

Hőenergia: meleg víz, forró levegő, a forró főzőlapon...

Elektromos energia: porszívó, háztartási robotgép, mosógép...

Sugárzási energia: a napsugárzás, rádióhullámok...

Magenergia: atomerőmű, atombomba...

Kémiai energia: elem, akkumulátor, tüzelőanyag elégetése...

ENERGIAFORRÁSOK

A legnagyobb energiaforrás a Nap. E nélkül az energia nélkül nem lenne élet a Földön. A Nap a világ egyévi energiaszükségletét néhány óra alatt fedezni tudná. Sajnos jelenleg a napenergiának csak elenyészően kis hányadát tudjuk hasznosítani. Bár a Nap a legnagyobb, de nem az egyetlen energiaforrásunk.

Nem megújítható energiaforrások: szén, kőolaj, földgáz, urán

Megújuló energiaforrások: víz, szél, Nap, biomassza.

A nem megújuló energiaforrásokról tudjuk, hogy egyszer kimerülnek. Ezért próbáljuk a megújuló energiaforrásokat egyre inkább kiaknázni.

ENERGIATÁROLÓ

Olyan berendezés, amelyik az energiát különböző módon tárolja, hogy az későbbi felhasználáskor rendelkezésre álljon. Példa erre az akkumulátor, a felduzzasztott víz, az órarugó.

ENERGIAVÁLSÁG

Az 1972/73-as kőolajválság idején a kőolaj olyan hirtelen drágult meg, hogy ellátási gondok támadtak. Egyes országokban például az autóvezetőnek a hét egy napján nem volt szabad vezetnie, ezáltal akarták elérni, hogy kevesebb üzemanyag, ezáltal kevesebb nyersolaj fogyjon. Azóta a világ energiaprogramjaiban kevesebb olajfelhasználást tefveznek. Nagy erővel kutatnak más energiaforrások után, mint például a vízenergia, a Nap, a szél vagy a tenger energiája. Az energiatakarékosságtól is azt remélik, hogy többé nem kerül sor ilyen krízisre.

ERŐMŰ

Valamilyen természeti erő (víz, szél, hő) energiáját árammá alakítja át. Az energiaátalakítást generátorok végzik, amelyeket turbinák vagy motorok hajtanak meg.

Vissza az energia kulcsszavai oldalra