A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

F

FÉNY

Állandóan körül vagyunk véve láthatatlan sugarakkal. Ilyenek pl. a hősugárzás, a rádió- vagy a tévéadás sugárzása, a röntgensugárzás és a veszélyes radioaktív sugárzás. Vannak azonban olyan sugarak is, amelyeket láthatunk. Ezeket fénynek nevezzük. A fénysugárzás szintén energiafajta. A napelemek (szolárcellák) felhasználásával a fényből közvetlenül áramot nyerhetünk. A fény legtöbbször ott keletkezik, ahol hő van. A legfőbb fény- és hőforrásunk a Nap.

FESZÜLTSÉG

Az áramforrás mindkét pólusán egy bizonyos állapot uralkodik: elektronfelesleg a negatív (-) póluson és elektronhiány a pozitív (+) póluson. Ezt a töltéskülönbséget nevezik feszültségnek. A feszültség mértékegysége a volt (V).

FOGYASZTÁSMÉRŐ

Elektromos energia fogyasztásának mérésére szolgáló készülék. A mindenkori áramtarifával együtt a fogyasztásmérőn leolvasott érték adja ki a villanyszámlát. Egy példa: Ha egy 100 Watt teljesítményű izzólámpát egy óráig égetünk, akkor a fogyasztásmérő 100 wattórás fogyasztást mutat. Ha 10 órán keresztül égetjük a lámpát, akkor 10 X 100 Wh = 1000 Wh energiát fogyaszt el. Ezt a kilowattórát a mindenkori áramtarifával kell megszorozni, hogy a lámpa áramfogyasztásának költségeit megkapjuk.

FÖLDGÁZ

Környezetbarát energiaforrás. A földgázt a kőolajjal együtt nyerik ki, mivel ezek nagy, föld alatti, természetes tárolókban fordulnak elő.

FŰTŐÉRTÉK

A különböző fűtőanyagok különböző mennyiségű hőt adnak le A fűtőérték azt a hőmennyiséget jelenti, ami egy kilogramm fűtőanyag elégetésekor felszabadul.

Vissza az energia kulcsszavai oldalra