A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

I-L

IZZÓLÁMPA

Az izzólámpában az áram wolframszálon halad keresztül, amely fehérizzásba kezd. 2000-3000 fokos hőmérsékletet elérve, erős fényt bocsát ki. Áramfogyasztásuk alapján különböztetjük meg őket.

JOULE

A munka, az energia és a hőmennyiség mértékegysége.

KÁBEL

Olyan áramvezető, amelyet áramot nem vezető anyaggal vontak be. A legtöbb kábel több vezetőből áll, amelyek egymástól is el vannak szigetelve.

KAPCSOLÓ

Segítségével az áramkört zárhatjuk vagy megszakíthatjuk.

KATALIZÁTOR

Egyre gyakrabban találkozunk a katalizátoros autókkal. Mit jelent a katalizátor szó? Katalizátor alatt olyan anyagokat értünk, amelyek egyedül azáltal, hogy jelen vannak, egyes kémiai folyamatokat elindítanak, vagy gyorsítanak, de eközben változatlanok maradnak. Az autónál a katalizátor hatására csak olyan anyagok távoznak a kipufogógázzal, amelyek már nem mérgezőek. Katalizátornak főleg ródiummal vagy palládiummal ötvözött platinát használnak fel. A természetben is nagy tömegben fordul elő katalizátor, például a növényeknél a levelek zöldje, amely a fotoszintézist váltja ki.

KOOPERÁCIÓS HÁLÓZAT (Alaphálózat)

A kooperációs hálózat nagyfeszültségű távvezeték-rendszer, összeköti az erőműveket és a nagy fogyasztói csomópontokat, Haegy erőműben üzemzavar keletkezik, akkor sem lesz a körnéyken sötét. A hiányzó áramot más erőművek a kooperációs vezetéken szállítják. Egész Európa be van hálózva kooperációs vezetékekkel, amelyek az egyes országok alaphálózatát is összekapcsolják. Ezáltal hiány esetén a pótlás más országokból is beszerezhető.

KŐOLAJ

Jelenleg a világon a víz mellett a legfontosabb folyadék. A kőolajból mindenekelőtt benzint és dízelolajat készítenek, de műanyagot, oldószert, mosószert, gyógyszereket is előállítanak belőle. A kőolaj napjaink legfontosabb energiaforrása. A világ energiaszükségletének körülbelül a felét nyersolajból fedezik.

A kőolaj apró állatok és növények nagy tömegéből keletkezett. Ezek sok millió évvel ezelőtt az őstenger fenekén lerakódtak. Baktériumok, a nagy nyomás és a magas hőmérséklet hatására képződött belőlük a kőolaj. Jelenleg mélyfúrásokkal hozzák felszínre, és csővezetéken vezetik a finomítóba, ahol feldolhozzák. Magyarországnak is vannak kőolaj készletei az Alföldön és a Dunántúlon, ezek azonban a szükségletek kis részét tudják csak fedezni.

LÉZER

Egy készülék segítségével a fény felerősíthető. A lézersugárban a fénysugarak szorosan egy nyalábot képeznek. A lézersugár igen nagy energiatartalmú. Nagyon nagy pontossággal lehet vele fémeket vágni vagy hegeszteni, lyukas fogakat kifúrni, és különböző gyógyászati célokra operációkra felhasználni.

Vissza az energia kulcsszavai oldalra