A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

M-N

MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK

A Nap-, a szél, a tenger-, a földhő energiája kimeríthetetlen készleteket jelent, ezért próbálják ezeket a megújuló energiaforrásokat egyre inkább felhasználni. A megújuló energiaforrások jelentős előnye, hogy felhasználásuk a környezetet viszonylag megkíméli.

MUNKA

A technikában a munka fogalmát nem lehet egyszerűen leírni. Itt a munkát azon mérik le, hogy mit érnek el vele. Ha a ládát a padlón eltoljuk, erőt kell kifejtenünk, hgy a padlón a súrlódást egy bizonyos útszakaszon legyőzzük. De akkor is munkavégzés történik, ha egy óra jár, egy lemezdarabot megformálunk, ha egy motor egy körfűrészt vagy egy autót meghajt stb.

Akkor beszélünk munkáról, ha egy testet egy valamilyen ellenállással szemben egy bizonyos útszakaszon mozgatunk. A munka mértékegysége a joule. További mértékegységei: wattszekundum (Ws), kilowattszekundum (kWs).

NAGYFESZÜLTSÉGŰ TÁVVEZETÉK

Az áramot az erőművekben termelik. Hogy jut onnan a lakásainkba? Hosszú távvezetékek vezetik az erőműből lakóhelyünkig. A vezetékeknek van egy bizonyos ellenállásuk, amelyen az áram egy része elveszik. Annak érdekében, hogy a veszteségek ne legyenek túl nagyok, a távvezetékek számára 120 000 voltos 220 000 voltos, és 400 000 voltos nagyfeszültséget használnak, és ezért hívják ezeket nagyfeszültségű távvezetékeknek.

NAPELEM

Ez egy olyan napcella, amely a napenergiát közvetlenül elektromos árammá alakítja. A napelemek kis teljesítményűek. Ahhoz, hogy több energiát nyerjünk, ennek megfelelően több cellát kell egy úgynevezett „napteleppé” összekapcsolni. Több száztól néhány tízezer cellából álló telepeket házak áramellátásra használnak fel.

NAPERŐMŰ

A Nap a legnagyobb hőforrás. Belsejében a hőmérséklet 20 millió fokot is elérhet, hősugarai a tóle igen távol levő Földre is eljutnak. A sugarakat vagy egy óriási homorú tükör, vagy sok kis tükör gyűjti össze, amelyek követik a Nap állását, és a sugarakat napkazánba vagy naptoronyba tükrözik. Itt vizet gőzzé forralnak vele, a gőz turbinával összekapcsolt generátort hajt meg. A nagy építési költségek miatt a naperőművekben termelt áram csak a napsütésben gazdag országokban lehet valamennyire gazdaságos.

NAPKOLLEKTOR

A napkollektorok arra valók, hogy a napenergiát közvetlenül hővé alakítsák. Ezeknek a speciális felületeknek a belsejében vízzel töltött csövek vannak. Napsütéskor a napsugárzás áthalad az üvegen és felmelegíti a csöveket, illetve a benne keringő vizet, amit a ház fűtésére használnak fel. Annak érdekében, hogy a borús napokon is legyen meleg víz, nagy víztárolóra van szükség. Ezenkívül, egy második fűtésre (olaj, szén, gáz, áram) is szükség van, mert évente a fűtési energiának körülbelül csak a 30 százalékát lehet napkollektorral fedezni.

Vissza az előző oldalra