A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

SZ

SZÁMÍTÓGÉP

A számítógép nem valami értelmes lény. Számára mindent le kell fordítani 0 és 1 számjegyekre vagy ezek kombinációjára, mert csak ezt érti meg. Vagy folyik áram, vagy nem: 0 vagy 1. A számítógép csak az ember által adott programmal tud problémát megoldani, azt viszont félelmetesen gyorsan, és közben sokkal többet tud megjegyezni, mint mi.

SZÉLERŐMŰ

A szél mozgását már 3000 évvel ezelőtt felhasználták a vitorlázásnál és a szélmalmoknál. Amióta azonban a generátort feltalálták és a repülőgépgyártás magas szintet ért el, felvetődik a kérdés, hogy hogyan lehetne a szélenergiát áram átalakításra használhatóvá tenni

A szélerőművekben a szél propellerrel vagy egy szélkerékkel (turbina) hajtaj meg a generátort. A turbina és a generátor magas tornyokon vannak, mert már a föld színétől néhány méter magasságban is erősebben fúj a szél. Az USA-ban és Németországban építik a legnagyobb szélerőműveket. Ezek tornyainak magassága és a propellerek átmérője körülbelül 100 méteres, és 60 km/h átlagos sebességű szél hajtja meg. Ennek ellenére teljesítményük egy nagy erőmű teljesítményének csak körülbelül a századrésze. A szélerőművek jövője ezért inkább kisebb területeken várható. A szélenergiának mindenekelőtt ott lesz nagy jelentősége, ahol nehéz az országos áramhálózathoz való csatlakozás

SZEMÉTÉGETÉS

Szeméthegyeink egyre nagyobbak lesznke. Nemcsak a levegőt rontják, hanme a taljt és a talavizet is megmérgezik. Mi legyen a szeméttel? A hasznosítás egyik módja a szemétégetés. Ezzel a szemét legnagyobb részét egy berendezésben elégetik, és az ezáltal nyert hőt fűtésre és áramtermelésre használják fel.

SZÉN

Hosszú idők óta használják tüzelőanyagként. Korábban főleg az iparban és a közlekedésben használták gőzgépek hajtására. Manapság sok országban, így Magyarországon is az elektromos áram jelentős részét szénerőművekben termelik.

A szén sok millió év alatt keletkezett a levegőtől elzárt fából és más növényi anyagokból. Először ezekből tőzeg képződik, később barnaszén, végül kőszénné alakul át. A kőolaj és a földgáz folyamatosan növekvő felhasználása ellenére a szén az egyik legfontosabb energiaforrás. A meglévő készletek még évszázadokon keresztül elegendőek.

SZIGETELÉS

A fémből készült áramvezetőket áramot nem vezető anyaggal - például gumival vagy műanyaggal - körbetekerik, azaz szigetelik.

Vissza az energia kulcsszavai oldalra