A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

T

TÁROZÓS ERŐMŰ

A tározós erőműnek különleges formája a szivattyús tározós vízi erőmű. Van egy hegytetőn lévő felső, és a völgyben lévő alső tároló tó. A kettőt nagy átmérőjű csövek kötik össze. Éjszaka az olcsó éjszakai árammal vizet szivattyúznak a felső tóba, amit nappal, amikor sok áramra van szükség, leengednek. Közben a csöveken lezúduló víz meghajtja a vízturbinákat és a generátorokat. A tározó erőműveket a többi erőmű kiegészítéseként vagy üzemzavari tartalékként alkalmazzák.

TELJESÍTMÉNY

A teljesítmény időtől függő munka. Minél gyorsabban végzik el a munkát, annál nagyobb a teljesítmény. A teljesítmény jelenleg kötelezően használt mértékegysége a Watt.

TENGERHŐ-ERŐMŰ

Az egyenlítőnél a Nap a tenger felszínét 30 fokosra is felmelegítheti. Ezzel szemben néhány száz méteres mélységben a víz hőmérséklete éppen hogy csak 0 fok fölött van Ezt a körülbelül 25 fokos hőmérsékletesést egy tenger felszínén úszó gőzerőműben ki lehetne használni. Gőzként itt víz helyett ammóniát használnak, mert ez a magasabb hőmérsékleten elgőzölög, és a mélyből felpumpált vízzel lehűtve újra folyadékká alakítható. Az ammóniagőz turbinával összekapcsolt generátort hajt meg. Sajnos ilyen erőmű építési kölségei nagyon magasak, mert alig akad olyan anyag, amelyet a sós víz nem károsítana.

TÖLTÉS

Létezik pozitív (+) és negítív (-) töltés. Az üvegrúd mindig negatív, a keménygumi mindig pozitív töltésű. Azonos anyagból készült, feltöltött rudak taszítják egymást, a különböző anyagból készült, feltöltött rudak pedig vonzzák. Ez azt jelenti, hogy az azonos töltések , mint a (++) vagy a (--), egymást taszítják, és a különbözőek, mit a (+-) egymást vonzzák.

TRANSZFORMÁTOR

Az erőművekben a generátorok az elektromos energiát 20 000 volt körüli feszültségen állítják elő. Az energia átvitelére nagyfeszültségű távvezetéket használnak, 220 000 és 400 000 voltos feszültséggel. Ezeket a nagy feszültségeket az erőmű melletti alállomásban lévú transzformátor állítja elő.A feszültséget más feszültséggé alakítja át. A fogyasztók számára a nagyfeszültséget alállomásokon transzformálják a legtöbb háztartási készülék számára szükséges 220 voltra.

TÚLTERHELÉS

Miért szakítja meg a biztosító az áramkört, ha otthon től sok készüléket kapcsoltunk be? A bekapcsolt készülékeknek túl sok áramra van szükségük, a vezető felmelegszik, és a biztosító kiolvad.

TURBINA

Olyan gép, amely a víz, a szél, a gőz vagy a gáz mozgását forgó mozgássá alakítja. A turbinát össze lehet kapcsolni a generátorral, amely vele együtt forog, és eközben áramot termel.

TURBÓMOTOR

A motor füstgázai, amelyek egyébként haszontalanul kipufognának, itt egy kipufogógáz-turbinát hajtanak meg. A turbina feltöltőt hajt meg, amely levegőt nyom a motorba. Így kevesebb energiára van szüksége, mint a normál motoroknál a levegő beszívásakor. Ezáltal megnő a hatásfok, és még nagyobb lesz a teljesítmény. A turbóautó tehát a kipufogógáz energiáit használja fel a motor meghajtására.

TÜZELŐANYAG

A szén, a kőolaj, a földgáz sok millió évvel ezelőtt keletkeztek növényekből és állatokból, ezért ezeket fosszilis (a földtörténeti ókorban megkövesedett) tüzelőanyagnak is hívják. Nem fosszilis tüzelőanyag például a fa vagy a szemét.

Azokat az anyagokat, mint például az urán vagy a plutónium, amelyekből a hőenergiát az atomerőművek nyerik ki, nukleáris tüzelőanyagnak nevezik.

A hagyományos tüzelőanyagokkal egyedül nem lehet a hőenergia-igényt örök időkre kielégíteni, és mivel lassan elfogynak, az emberiségnek a megújuló energiaforrásokat kell felkutatnia, és azokat felhasználnia.

Vissza az energia kulcsszavai oldalra