A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

V-W

VÁLTÓÁRAM

Bár az egyen- és a váltóáram sok hatása hasonló, az elektronok mozgásiránya szempontjából különbözőek. A váltóáramnál az elektronok rövid időközönként megváltoztatják mozgásirányukat. A konnektorból származó áram például egy másodperc alatt százszor változtatja meg a mozgásirányát, ezért váróáramnak hívjuk.

VÉDŐÉRINTKEZŐS CSATLAKOZÓ

Ha elektromos készülék csatlakozójában fémpöcköt találunk, akkor az védőérintkezős csatlakozó. Ez a fémérintkező a készülék és a föld közötti érintkezést teremti meg zöld-sárga drót segítségével. A készülék hibája esetén az áram a zöld-sárga kábelen folyik a földbe, és ezt az áramkört a védőkapcsoló megszakítja. A zöld-sárga kábel, a védőérintkezős csatlakozó, a földelés és a védőkapcsoló az elektromos áram veszélyeitől óvnak meg.

VEZETŐ

Olyan anyag, amelyen áram folyhat keresztül. A jó elektromos vezetőre példa valamennyi fém, a grafit, a szén. A közönséges víz, a savak és a lúgok szintén vezetik az áramot.

Fontos: Az emberi test is vezeti az áramot!

VILLÁM

Amikor a fésű a hajunkkal súrlódik feszültség keletkezik. Ez a feszültség szikrák és sercegés formájában sül ki. Bár a villám sokkal nagyobb szikra, hasonló módon keletkezik. A levegőben a szél és a hőmérséklet-ingadozások hatására egyes részecskék elcsúsznak egymáson. Eközben a felhők között vagy a felhő és a föld között feszültség keletkezik. Ez a feszültség egy óriási szikra, villám formájában sül ki. Egy villám körülbelül egy ezred másodpercig tart, több millió volt feszültséget és 100 000 amper áramerősséget is elérhet. Sajnos a villám hatalmas erejét egyelőre még nem tudjuk kihasználni.

VILLANYMOTOR

A villanymotorok az elektromos áramot mozgássá alakítják át. Ha az áramtól átjárt vezető váltakozó mágneses mezőben van, akkor forgó mozgásba kezd. A forgás erősebb áram vagy erősebb mágnes, esetleg több vezető felhasználásával, gyorsabb és erősebb lehet.

VÍZERŐMŰ

Már a régi korok embere is ki tudta a folyóvíz erejét használni egyszerű vízikerekekkel. A legrégebbi vízikerekek Kínában és Indiában voltak. Az egyszerű vízikerekekkel elsősorban malmot, kő- és fafűrészt hajtottak meg.

Ma a régi vízikerekek helyett modern vízturbinát használnak, amelyhez generátor van kapcsolva. A víz esési magasságától és a tömegétől függően különböző turbinák alkalmasak. A Kaplan-turbinák kis eseési magasságú (25 méterig), nagy víztömegekre alkalmasak. A folyami vízerőművekben (például a Tiszán lévő kiskörei, tiszalöki erőművekben használják. Ezek a turbinák a hajócsavarhoz hasonlítanak.

A Francis-turbinák közepes esési magasságú (100 méterig), nagy víztömegek számára alkalmasak. A víz, illetve a turbina csigaházszerű berendezés segítségével kezd forogni. A Francis-turbinákat a szivattyús, tározós vízerőművekben használják.

A Pelton- vagy vízsugaras turbinák nagy esési magasságú (2000 méterig), csekély víztömegek számára alkalmasak. A nagy tározós erőművekben használják fel őket.

VOLT

A feszültség mértékegysége.

Vannak készülékek (például elemek, generátorok), amelyek egy bizonyos feszültséget állítanak elő. Vannak olyan készülékek (például a háztartási készülékek), amelyek bizonyos feszültséget igényelnek. A háztartási készülékek 220 volttal működnek.

WATT (W)

A teljesítmény mértékegysége.

Az elektromos készülékek teljesítményére példa: izzólámpa 100 watt; tévé, porszívó, hűtőszekrény: néhány száz watt; főzőlap: 1000-től 2000 watt.

Vissza az előző oldalra