Mit tegyünk, ha megszólal?

0001.01.01

A legfontosabb szabály, hogy soha ne vonjuk kétségbe a szén-monoxid riasztó jelzését. Ha a szén-monoxid vészjelző riaszt, akkor:

  • nyissa ki az ablakokat,
  • kapcsolja le a fűtő készüléket és ne is kapcsolja vissza, amíg azt szakemberrel át nem vizsgáltatta, azonnal hívja a kéményseprőket,
  • menjen ki a lakásból tiszta levegőre,
  • győződjön meg arról, hogy mindenki elhagyta a lakást,
  • ha tűz van, ne próbálja meg eloltani, mert a CO mérgezés miatt elvesztheti eszméletét és meghalhat,
  • kérjen orvosi segítséget, ha szén-monoxid mérgezési tüneteket észlel magán, vagy másokon.

Ha bármikor azt gyanítja, hogy szén-monoxid mérgezést szenvedett, háziorvosától kérjen vérvizsgálatot, hogy a vér karboxi-hemoglobin szintjét megállapítva megbizonyosodhasson a szén-monoxid mérgezés tényéről és a szükséges óvintézkedéseket megtehesse.

Tévhitek

Szerencsére manapság egyre inkább terjednek az úgynevezett zárt égésterű kazánok, amelyek a gáz égéséhez szükséges levegőt egy légbevezető csatornán keresztül a házon kívülről kapják. Azt gondolhatnánk, hogy ezek a készülékek teljesen veszélytelenek, azonban szomorú tapasztalatok mutatják, hogy szerelői gondatlanságból, alkatrész, vagy kéményhibából ezek a készülékek is okozhatnak szén-monoxid mérgezést, bár való igaz, hogy esetükben a kockázat jelentősen kisebb, mint a nyitott égésterű kazánoknál, vagy kandallóknál.

Kézenfekvőnek tűnik kombinált gáz és szén-monoxid érzékelőt felszerelni, hiszen ekkor mind a szénmonoxid mérgezés, mind a gázszivárgás okozta veszélyről időben kaphatunk figyelmeztető jelzést. Ez sajnos nem teljesen igaz, hiszen míg az éghető gázok rétegződve helyezkednek el a légtérben, tehát vagy a plafonon gyűlnek össze, vagy a padlón, ezzel szemben a szén-monoxid a levegővel elkeveredve nem mutat rétegződést. Így a szén-monoxid vészjelző ideális helye a falon kb. 1,5 - 1,8m magasságban van, a gázérzékelőt a lakásban használt gáz fajtájától függően vagy a padló, vagy a mennyezet szintjén lenne ideális elhelyezni. Az egy készülékben integrált szén-monoxid és gázérzékelő akárhova is kerül felszerelésre, valamelyik funkciója nem fogja a maximális biztonságot nyújtani