Milyen kéményrendszert válasszak?

0001.01.01

Az égési folyamatok eredményeként égéstermék keletkezik, melyet több módon vezethetünk el a szabadba. A tüzelőberendezés, az égéstermék hőmérséklete, nyomása és összetétele nagyban befolyásolja az alkalmazott kéményrendszer típusát, melyek kiválasztásánál fontos szempont az alkalmazott alapanyag, tömítettség, hőállóság, kondenz- és korrózióállóság, valamint a tűzállóság és építhetőség.

Korábban téglából épült kéményeket alkalmaztak, mely mára már elavult, csupán vegyes tüzelésű kazánok, fatüzelésű cserépkályhák és kandallók használatára alkalmas, arra is csak felújítás után.
Utódjuk a könnyűbeton köpenyelemből és samott anyagú béléscső elemekből álló, valamint a fém és műanyag kéményrendszerek. Ezek már korszerűbb tüzelőanyagok esetén is használhatóak és kisebb energia ráfordítással megépíthetőek.

Napjainkban a gáztüzelésű berendezések égéstermék elvezetését a kémény fém vagy műanyag csövekkel való kibélelésével, vagy egyedi, szerelt kéménnyel oldjuk meg. A kéményrendszernek Építőipari Műszaki Engedéllyel (ÉME) kell rendelkeznie. Ebben rögzítik az adott rendszerre való alkalmazási feltételeket, valamint az építési és tervezői előírásokat.

A lakossági célra szolgáló gáztüzelésű berendezéseket az égéstermék-elvezetés szempontjából három csoportokba oszthatjuk.

"A" típusú berendezések

Nyílt égésterű tüzelőberendezések ma már kizárólag szigorú előírások betartása mellett építhetők. Ezek a szigorítások a hirtelen megugrott kéménybalesetek és az energiacsökkentésre való törekvésnek köszönhetőek.

"B" típusú berendezések

A „B” típusú készülékeknél az égéstermék eltávolításáról a kéményhuzat gondoskodik. Ezeknél a rendszereknél a hagyományos alumínium vagy rozsdamentes acél bélelési technológiák, korszerű szilikát anyagú kémények és szerelt kémények használhatók.

"C" típusú berendezések

Napjaink legkorszerűbb készülékei a "C" típusú, zárt égésterű és kondenzációs kazánok. Itt az égési levegő bejutását is biztosítani kell az égéstermék elvezetése mellett. Erre a cső a csőben vagy a külön égéstermék elvezető és égési levegő bevezető csövek használatosak.
Ezeknél a berendezéseknél az alacsony égéstermék-hőmérséklet és a kis kémény keresztmetszet miatt ventilátor távolítja el az égésterméket.

Összefoglalva tehát először mindig a tüzelőberendezést kell megválasztanunk, majd ahhoz kell kéményrendszert választanunk. A kémény, égéstermék-elvezető berendezés pedig alapvető feltétele a megbízható fűtési rendszernek.