Tegyünk együtt a szén-monoxid mérgezés ellen

0001.01.01

Országszerte évről évre több százan szenvednek otthonukban szén-monoxid-mérgezést. Az akár végzetessé válható probléma megelőzése érdekében rendszeresen tartsa karban  gázkészülékét, rendszeresen ellenőriztesse és tisztítassa  kéményrendszerét szakemberrel, valamint biztosítsa a nyílt égésű gázkészülékek megfelelő levegőellátását a lakáson belül. Bizonsága érdekében szereltessen fel lakásába szén-monoxid vészjelző készüléket.

Mi a szén-monoxid?

A szén-monoxid színtelen, szagtalan és íztelen mérgező gáz, mely elsősorban szénvegyületek tökéletlen égése során keletkezik. E mellett létre jöhet természetes, illetve szintetikus anyagok égésekor is. Többek között a cigaretta füst vagy a kipufogó gáz is tartalmaz szén-monoxidot.

Erősen mérgező gáz, veszélyét fokozza, hogy érzékszerveinkkel nem felismerhető, így méltán kapta a „néma gyilkos” elnevezést.

Kémiai képlete: CO

Sűrűsége hasonlít a levegőhöz, de némileg kisebb, így valamivel könnyebb annál, ez azonban sajnos nem jelenti azt, hogy elkülönül a számunkra nélkülözhetetlen oxigéntől. Fizikai tulajdonságai is jelentős mértékben hasonlítanak a levegő 78%-át kitevő nitrogén jellemzőihez, emiatt a mérgező gáz ugyan felfelé száll, de nem gyűlik össze a plafon magasságában, mert már kis légmozgás hatására is könnyen és észrevétlenül összekeveredik a szervezetünk számára létfontosságú levegővel.

Miért veszélyes a szén-monoxid az emberi szervezetre?

A szén-monoxid nehéz felismerhetőségéből adódóan alattomosan fejti ki hatását az emberi szervezetre, akár fulladásos halált is okozhat. A szervezetünk működéséhez szükséges oxigént az ereinkben keringő vér biztosítja. A belélegzett szén-monoxid csökkenti a vér oxigénszállító képességét azáltal, hogy megköti az oxigén szállítását biztosító hemoglobint. A vér így oxigén helyett szén-monoxidot szállít, a szervek és a szövetek oxigénhiányos állapotba kerülnek, ami először az influenzához hasonló tüneteket idéz elő: fejfájás, hányinger, émelygés, szédülés, egyensúly vesztés, hastáji fájdalom. Minél jobban halmozódik a mérgező anyag a szervezetünkben, annál erősebbé válnak a tüntetek: átmeneti látászavar, emlékezetvesztés lép fel, majd beáll a halál.

A tapasztalatok szerint a mérgezést elszenvedők zöme maradandó károsodás nélkül felépül, de 10-15%-nál szív-, agy és idegrendszeri károsodás léphet fel. Kiemelten érzékenyek a szén-monoxid mérgezésre a várandós anyák és magzataik, a csecsemők illetve kisgyermekek, valamint az idős vagy beteg emberek, de a kisállatok is. A háziállatok gyanúsan váratlan megbetegedése vagy elpusztulása árulkodó jel lehet a szén-monoxid jelenlétének.

További jelek:

 • a család egyre több tagjának hasonló tünetei jelentkeznek,
 • ha elhagyjuk a lakást, jobban érezzük magunkat, majd hazatérve újra jelentkeznek a tünetek,
 • a tünetek szezonálisan (fűtési szezonban) jelentkeznek,
 • influenzajellegű tüneteink vannak, de nincs lázunk.

A szén-monoxid szervezetünkben felhalmozódva akár végzetes mérgezést is okozhat. Kis mennyiségben azonban jelenléte elviselhető, így a szén-monoxid vészjelzőknek is a halmozódás veszélyére kell figyelmeztetniük.

Hogyan védekezhet a szén-monoxid mérgezés ellen?

Ahhoz, hogy a szén-monoxid mérgezés elkerülhető legyen, igen sok feltételnek kell egyszerre teljesülnie:

 1. A beépített készülékek szerkezetének megfelelőnek kell lennie. Csak olyan készüléket használjunk, mely a vonatkozó szabványoknak megfelel, hibátlan és biztonságos működésre alkalmas. Ide tartozik az égéstermék-elvezetők, kémények szakszerű kialakítása és megfelelő műszaki állapota is.
 2. A készüléket szakképesítéssel és szakvizsgával rendelkező szakember helyezze fel a gyártó és a vonatkozó szabványok előírásainak megfelelően. A megfelelő működéshez például a gázkazánokat mérőműszer segítségével kell gondosan beállítani.
 3. A tüzelő-berendezéseket az előírásoknak megfelelően rendszeresen karban kell tartani. A karbantartási munkákat is arra képzett szakember végezze el. Ezek a munkák elsősorban a kazánokra és a kéményekre vonatkoznak. A berendezéseket évente ellenőriztetni és - ha szükséges - tisztítani kell; a kazánokat, vízmelegítőket újra be kell állítani. Lakásába engedje be a kéményseprő közszolgáltató munkatársait, hogy kéményét, égéstermék-elvezető berendezését ellenőrizhessék, szükség szerint tisztíthassák.
 4. A készülékek használata során követni kell a gyártó előírásait. Fontos figyelni arra, hogy a készülék számára az égéshez szükséges mennyiségű levegő a helyiségben rendelkezésre álljon. Nem szabad például a szellőző-nyílásokat letakarni.

Legfontosabb lépések a mérgezés megelőzése érdekében:

 1. Telepítsen szén-monoxid-riasztót lakásába.
 2. Folyamatosan biztosítsa a tüzelőberendezések és a kapcsolódó rendszerek (kémények, szellőzőnyílások) megfelelő működéséhez szükséges feltételeket.
 3. Évente ellenőriztesse tüzelőberendezéseit és kéményeit.
 4. Rendszeresen ellenőrizze a füstcsövek tisztaságát:
  • olaj- és gáztüzelésű berendezéseknél évente egyszer,
  • szén-, fatüzelésű készülékeknél évente kétszer.
 5. Rendszeresen ellenőrizze a szellőző-, légbevezető csatornák tisztaságát.
 6. Ne dugaszolja el a szellőző-, légbeeresztő csatornákat.
 7. Ne használja fűtésre a gáz főzőlapját, a gáztűzhelyet.
 8. A tüzelőberendezések és kémények szerelési, karbantartási munkálatait csak megfelelő képesítéssel rendelkező szakemberrel végeztesse.
 9. Minden gáz-, olaj-, fa-, vagy széntüzelő berendezés az égéshez levegőt használ fel és az emberi szervezetre mérgező anyagokat tartalmazó füstgázt bocsát ki. Feltétlenül szükséges a megfelelő mennyiségű levegő zavartalan bevezetésének és a füstgáz elvezetésének biztosítása.
 10. Minden helyiségben, ahol tüzelőberendezés működik, biztosítani kell a megfelelő szellőzést és az égéstermék elvezetését.
 11. Ne engedje gyermekeit a tüzelőberendezéseket használni és azokkal játszani.
 12. Ha füstszagot érez a lakásban, azonnal kapcsoljon ki minden tüzelőberendezést, hagyja el a helyiséget és nyisson ki a lakásban minden ablakot, ajtót. Hívjon szerelőt vagy kéményseprőt.
 13. A tüzelőberendezéseket csak a használati útmutatóban leírtaknak megfelelően használja.
 14. Ne alakítsa át tüzelőberendezéseit és a kapcsolódó rendszereket engedély nélkül - engedélyköteles átalakításnak számít például a készülékek, kémények, készülékbekötések átalakítása, áthelyezése és a más tüzelőanyagra történő átállítás vagy akár a frisslevegő-ellátás módjának megváltoztatása ablakcsere következtében.