Számlázással kapcsolatos tájékoztató

2023.09.01

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. minden esetben a hatályos rendeleteknek megfelelően végzi tevékenységét. Célunk az ügyfeleink folyamatos tájékoztatása az energiaszolgáltatással kapcsolatban, a fogyasztók félrevezetése vagy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat távol áll az MVM-től.

A villamosenergia- és földgáz számlákat a társaság az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló 2013. évi CLXXXVIII. törvénynek, illetve a az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló törvény eltérő alkalmazásáról szóló 288/2022. (VIII. 5.) Korm. rendeletnek megfelelően állítja ki. A tavaly nyári lakossági rezsivel kapcsolatos változásokról az MVM külön e célból létrehozott oldalán (https://www.mvmnext.hu/lakossagirezsi) részletes tájékoztatást ad, itt érhetők el a számlakép magyarázók is (https://www.mvmnext.hu/lakossagirezsi/uj-szamlakep).

Fontos megjegyezni, hogy egy ország energiabiztonságát hosszú távú szerződésekkel lehet garantálni, ezért az MVM a lakossági ügyfelei részére leszerződött mennyiséget sem napi tőzsdei kereskedésre alapozza, hanem a szükséges földgázt már a felhasználást megelőzően jellemzően a teljes gázévre beszerzi, tárolja, majd szállítja, miközben az ügyfelek utólagosan, a felhasználást követően fizetnek csak. Félrevezető ezért a napi tőzsdei jegyzésekhez hasonlítani a végfogyasztói árat, hiszen egyrészt a tőzsdei árak esetében csak a molekula díja látható, amely nem tartalmaz rendszerhasználati díjat, amiben tárolói költségek, szállítóvezetéki és elosztóvezetéki díjak is vannak, valamint rugalmassági és finanszírozási költségek, ideértve az árfolyamkockázatot is. Másrészt az árak a beszerzés logikájából következően jellemzően előre fixálódnak, így nem félrevezető az a gyakorlat, hogy a rezsiboxban szereplő megtakarítást egy, a korábbi magas árakon fedezett árhoz viszonyítjuk.

Az MVM Csoport mindent elkövet, hogy szakértelmével biztosítsa Magyarország ellátásbiztonságát, hogy  folyamatosan biztosítsa az energiát a lakosság és a vállalkozások számára. Ezért társaságunk a szakmai alapot nélkülöző támadásokat visszautasítja.