Az MVM áregységesítés miatt diktálási lehetőséget biztosít földgázügyfeleinek

2023.10.03

2023. október 1-jétől a korábban elosztónként eltérő árakat az egész országra a legalacsonyabb árszinten egységesítették az egyetemes földgázszolgáltatásban. Ezzel egyes elosztási területeken minimálisan mérséklődött a rezsicsökkentett földgáz ára. Az MVM 2023. október 6-ig diktálási lehetőséget biztosít érintett földgázügyfeleinek. A diktálás nem kötelező, diktálás hiányában az egyetemes szolgáltató becsült mérőállást alkalmaz.

Az energiaügyi miniszter 19/2023. (IX. 29.) EM rendelete 2023. október 1-jétől az egész országra egységes árakat vezetett be az egyetemes földgázszolgáltatásban. Az egységesítéssel 2,5 millió ügyfél részére minimális mértékben csökkent a rezsicsökkentett áron igénybe vehető földgáz ára az átlagfogyasztás változatlan mértékéig (63 645 MJ/év, legalább 1729 m3/év). A részletes díjtáblázat elérhető az mvmnext.hu/foldgaz/Arak oldalon.

Az árváltozás miatt az MVM Next minden érintett földgázügyfelének diktálási lehetőséget biztosít 2023. október 6-ig. A mérőállás rögzítése nem kötelező.

Nem érdemes külön diktálniuk az árváltozással nem érintett ügyfeleknek, illetve azon ügyfeleknek, akiknek aktuálisan diktálási időszaka vagy éves leolvasása van. Diktálás hiányában az MVM becslést alkalmaz.

Az árváltozás döntően azon 20 m3/h alatti gázmérővel rendelkező lakossági felhasználókat érinti, akiknek a felhasználási helye az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt., az OPUS TIGÁZ Zrt., az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt., az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt., a MAGÁZ Kft., az E.GAS Kft. illetve a Natural Gas Service Kft. ellátási területén van.

Az MVM Főgáz Földgázhálózati Kft., az Ózdi Energiaszolgáltató és Ker. Kft., a Csepeli Erőmű Kft. és az ISD POWER Kft. ellátási területén a lakossági ügyfelek legnagyobb részének nem kell diktálni, mert számukra a földgáz ára nem változott.

A mérőóraállás rögzítése munkaidőn kívül is, 0-24 órában lehetséges az MVM Next online ügyfélszolgálatán (mvmnext.hu/Ugyfelszolgalat) vagy az MVM Next appban, illetve telefonos diktáláskor (06 1 237 7777 számon, vezetékes telefonról pedig a 06 80 40 55 40 számon is). Az árváltozás miatti diktálás időszakában kivételesen október 6-ig regisztrálás nélkül is lehet diktálni az mvmnext.hu/foldgaz/Diktalas oldalon.

A diktált mérőállás nem minden esetben jelenik meg a következő számlán. Amennyiben a diktálós ügyfél nem a saját diktálási időszakában diktál, de 2023. október 6-ig közli mérőállását, úgy 2023. szeptember 30-ára lesz rögzítve a mérőállás az MVM Next rendszereiben. Az így rögzített mérőállás a következő mérőállás alapján kiállított elszámolószámlában jelenik meg. Az átalánydíjas (ún. egyenletes részszámlás) és a hőmérsékletfüggő részszámlás ügyfeleknek jellemzően az éves elszámolószámlában jelenik meg a diktált mérőállás.