Az MVM Csoport együttműködésével épül az erdő Kecskeméten

2022.03.21

30 ezer fával gyarapszik a Kecskeméti Erdőpark különleges városi zöldfelülete a záportározó szomszédságában. Az egyedülálló zöld projekt megvalósulását az MVM Next és a Mastercard együttműködése teszi lehetővé, ennek keretében a két társaság minden olyan ügyfél után ültet egy fát, akik 2021. október és december között elektronikus számlára váltottak. Az „erdőépítés” Kecskeméten sok önkéntes – többek között az MVM Csoport munkatársainak – munkájával valósul meg március 19-én és 20-án.

A faültetési programot megnyitó sajtótájékoztatón Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét város polgármestere kiemelte: „Büszkék vagyunk arra, hogy egy ekkora mértékű közösségi ültetésnek Kecskemét adhat otthont. Már évekkel ezelőtt jelentős fásítási programot indítottunk, az önkormányzat az elmúlt években több ezer fa elültetését támogatta. A városvezetés szívügye a környezetvédelem, a zöldítés, a fenntartható fejlődés. Megváltoztattuk a véderdők gazdálkodásának eddig bevett gyakorlatát, a közterületen ültetendő fák rangsorolását, gondozását. Nemcsak el kell ültetni, hanem óvni, gondozni, ápolni is kell majd a facsemetéket. Ezért összetett programot dolgoztunk ki, hogy Kecskemét levegője az utánunk következő nemzedék számára is tiszta és élhető legyen. Megkezdett munkánkat folytatunk, hiszünk a jövőben, a következő generációban.”

Hiezl Gábor, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. vezérigazgatója a faültetési akció apropóján elmondta: „A környezeti felelősségvállalás mindannyiunk érdeke, ebben pedig az MVM Csoport igyekszik élen járni. Célunk továbbra is megfizethető és tiszta energiát biztosítani ügyfeleink részére a 21. század követelményeinek és ügyfélelvárásainak megfelelően. Az elmúlt évek során közel 2 millió fogyasztási helyen váltottak ügyfeleink elektronikus számlára, ez pedig azt mutatja, hogy nemcsak nekünk, hanem ügyfeleink számára is egyre fontosabb a környezetünk védelme. Ezzel csökken a papírfelhasználás, így évente közel 5 000 db fát menthetünk meg a kivágástól. A faültetéssel pedig mindannyian hozzájárulhatunk a tisztább, egészségesebb jövőhöz.”

„A természet és az ember egymást támogató kapcsolódásnak legjobb módja egy mag elvetése vagy egy egészen kicsi facsemete elültetése. Sokan úgy léptünk a felnőtt korba, hogy soha nem ültettünk fát, még vidéken sem, nemhogy a nagyvárosokban. Sajnos a klímaváltozás is valahol az ember és a természet kapcsolatának megszűnéséről árulkodik. A jövőnk záloga az, hogyan tudjuk ezt a kapcsolódást élővé tenni, amelytől szellemileg, lelkileg és fizikailag is egészségesebbek lehetünk. Az Erdőpark legfőbb üzenete, hogy a természetet is tudjuk nagyobb figyelemmel építeni, majd felelősen használni. A megbecsülést erősíti a részvétel a létrehozásban és a fenntartásban, így sokkal nagyobb öröm lesz majd az árnyas fák alatt pihenni” – mondta Farkas-Barta Kata, a Zöld Küldetés Egyesület vezetője, az Erdőpark megálmodója.

Hosszú távon a Kecskeméti Erdőpark egy sokszínű növényvilágot felsorakoztató, szabadon látogatható közpark lesz, amely helyet adhat kulturális és szabadidős tevékenységeknek, természetvédelemmel és fenntarthatósággal foglalkozó rendezvényeknek, workshopoknak.

Ennek érdekében az MVM Csoport munkavállalói is részt vesznek a Zöld Küldetés Egyesület és a Civil Városi Kerekasztal Fenntartható Fejlődés Szakkerekasztal együttműködésével szervezett faültetési programon.

A környezetvédelem és a tudatos szemléletmód régóta kíséri az MVM Csoport működését. Ezt mutatja az is, hogy a társaság mindent megtesz annak érdekében, hogy növekedjen a hazai erdőállomány. Egy élő fa oxigént termel, szén-dioxidot dolgoz fel, a lombtömeg légszennyező anyagokat köt meg, párolgásával kedvezően hat a klímára, szabályozza a hőmérsékletet, a leghatásosabb zaj- és talajvédelmet nyújtja és ez csupán néhány pozitív hatás egyetlen fától. Amit pedig egyetlen fa megold kicsiben, azt egy egész erdő nagyban teszi meg. Ezért az MVM Csoportnak egyre több ilyen irányú akciója a természetet ajándékozza meg, ebből pedig minden ember profitál, hiszen ez fenntarthatóbb jövőt, tisztább levegőt eredményez. Az MVM Csoportnak nem ez az első ilyen irányú akciója és biztosan nem is az utolsó. Mindezekkel folyamatosan bővíti az MVM Energialigetet, összességében pedig a hazai erdőket.