Ettől a héttől érkeznek az új rezsiszabályoknak megfelelő számlák az MVM-től

2022.08.22

Az MVM Csoport lakossági ügyfelei augusztus 23-a után kapják meg azon számláikat, amelyek már az augusztus 1-jétől érvényben lévő szabályok szerint készülnek el. A rezsicsökkentett árak a lakossági felhasználóknak továbbra is biztosítottak.

A magyar kormány Európában egyedülálló döntést hozott azzal, hogy a magyar lakosság védelmére a mostani energiaválságban is biztosítja a tizedik éve fenntartott rezsicsökkentést. A Kormány döntésének köszönhetően a magyarországi felhasználók továbbra is rezsicsökkentett áron vásárolhatnak villamos energiát és földgázt a kormány rendeletében meghatározott mennyiségig. Ügyfeleinknek a kedvezményes sávhatár felett sem a valós piaci árat kell fizetnie, hanem az annál jóval kedvezőbb, lakossági piaci árat.

A 2022. augusztus 1-jei változásokat követően augusztus 23-a után érkeznek az első számlák lakossági ügyfeleinknek és a nem társasházban élő nagycsaládosoknak a július-augusztusi fogyasztásukról. Szeptembertől várhatják számláikat a társasházak és a társasházakban élő nagycsaládosok. Részükre ekkor két számlázási időszakot érintve (július-augusztus és augusztus-szeptember) küld számlát a szolgáltató.

Az első számla tartalmazhat augusztus 1-je előtti fogyasztást is, amelyet az augusztus 1-je előtt érvényes rezsicsökkentett áron számoltunk el. Most először küldünk olyan számlát, amelyben az átlagosnál magasabb fogyasztás esetén már a lakossági piaci ár is szerepelhet a számlában. Amennyiben a fogyasztás a rezsicsökkentett, kedvezményes sávhatár alatt marad, jellemzően csak a kedvezményes, rezsicsökkentett ár fog szerepelni számlában. Ha a fogyasztás meghaladja a kedvezményes sávhatárt, a diktált vagy átalánnyal fizetett mennyiségtől függetlenül minden havi számlában fog szerepelni rezsicsökkentett és a valós piaci árhoz képest kedvezőbb lakossági piaci ár is.

A számlán megváltozott az első oldalon kiemelt információkat tartalmazó, ún. rezsibox tartalma is. Látható lesz, hogy az ügyfélnek a rezsicsökkentés nélkül, világpiaci áron számolva mennyit kellene fizetne, illetve az aktuálisan elszámolt időszakra vonatkozó megtakarítást is tartalmazza a számla, azaz a világpiaci áron számolt és a rezsicsökkentett áron ténylegesen fizetendő összeg különbözetét.

Fontos információ, hogy az ügyfél az éves leolvasást követően a ténylegesen felhasznált energiát fogja kifizetni, függetlenül attól, hogy az éves elszámolásig havonta diktált vagy havi átalányt fizetett. Az időarányos számítás miatt az elszámolási időszakban esetlegesen ki nem használt kedvezményes mennyiség nem vész el, azt a szolgáltató a következő elszámolás során veszi figyelembe.

Az ügyfél azonban bármikor dönthet úgy, hogy számlázási módot vált. Ha szeretné, hogy télen-nyáron kiegyenlítettek legyenek havi költségei, és ezáltal tervezhetőbbé váljanak a kiadásai, akkor választhatja az átalánydíjas, egyenletes számlázást.

A számlázással és egyéb tudnivalókkal kapcsolatban a szolgáltató részletes tájékoztatót állított össze, amely elérhető a https://www.mvmnext.hu/lakossagirezsi oldalon. Kérdések esetén javasoljuk ezen tájékoztató oldal felkeresését. Továbbá érdemes az elektronikus ügyintézési lehetőségeket választani, ahol az ügyfelek kényelmesen, gyorsan, sorban állás nélkül intézhetik energiaügyeiket.