Akik egyszerre több számlát kapnak az MVM-től, december 15-ig halasztva és részletben is fizethetnek

2022.10.11

Az MVM Next folyamatosan fejleszti számlázási rendszereit annak érdekében, hogy ügyfelei kiszolgálása zavartalan legyen. Októberben megkezdődik a számlák kiküldése a társasházaknak, valamint a nagycsaládos ügyfelek számára és a többletkedvezmény érvényesítése a többgenerációs családi házban élő fogyasztói közösségek számláiban. Akik több számlát kapnak egyszerre, azok a feltüntetett határidőn túl december 15-ig kamatmentes fizetéssel élhetnek és részletfizetést is igényelhetnek.

Augusztusban megkezdődött az első számlák kiállítása az új szabályok szerint, azóta csaknem 11 millió számlát küldött ki az MVM. Azok a lakossági ügyfelek, akiknek az elmúlt időszakban a cég még nem állított ki számlát, a hamarosan érkező elektronikus számlaértesítőjükben vagy a számlaborítékban egyszerre több számlát fognak kapni, amelyek fizetési határideje meg fog egyezni. Figyelembe véve, hogy ezek egyidejű befizetése jelentős anyagi teherrel járhat, az ügyfeleknek a számlákon feltüntetett fizetési határidőn túl lehetőségük lesz halasztott módon, 2022. december 15-ig rendezni ezeket.

A kamatmentes halasztott fizetés minden érintett ügyfélnek automatikusan biztosított lesz, nem kell külön igényelni. Ezen felül igényelhető a szolgáltatónál kamatmentes részletfizetés is, amit abban az esetben célszerű kérelmezni, ha valaki a 2022. december 15-ig biztosított kedvezményes fizetési határidővel sem tudja rendezni a számláit. Ezt a társaság ügyfélszolgálati irodáin vagy telefonos ügyfélszolgálatán nyitvatartási időben, valamint az ugyfelszolgalat@mvm.hu e-mail címen lehet megtenni. 

2022 augusztusától a társasházak földgáz esetében kedvezményes többletmennyiségre jogosultak, erről eddig már több tízezer társasház tett nyilatkozatot, a többletmennyiségek beállítása társasházanként történik. Többletkedvezményre jogosultak továbbá a nagycsaládos fogyasztók is, az ezzel kapcsolatos igényeket a kormányablakokban nyújthatják be.

A rezsicsökkentett ár azon családi fogyasztói közösségek számára is biztosított, akik olyan - társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő - családi házban vagy ikerházban élnek, ahol legfeljebb négy egymástól elkülönülő lakás található, de csak egy közös gázórával rendelkezik. Az ehhez szükséges hatósági bizonyítványt a település jegyzőjénél kell igényelni, aki nyolc napon belül kiállítja azt. A kedvezmény érvényesítése legkorábban októbertől lehetséges és az éves mennyiség időarányos részére érvényes.

A számlázási rendszer a gyógyászati segédeszközt igénybe vevők részére a rezsicsökkentett árat jelenleg még a 2523 kWh kedvezményes mennyiségig veszi figyelembe, abban a többletkedvezmény még nem jelenik meg. A többletkedvezmény azonban természetesen nem veszik el, legkésőbb az elszámolási időszak végén elszámolunk ügyfeleinkkel.

A nem lakossági egyetemes szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek esetében 2022. szeptember 30. napjával bezárólag megtörtént a számlák kiállítása, az október 1-je utáni szabályok szerinti számlákat az informatikai fejlesztés elvégzését követően fogja az MVM Next kiküldeni.