A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

A-Á

AKKUMULÁTOR

Talán megfigyelte már hogy vannak olyan „elemek”, amelyeket felhasználás után egy töltővel a konnektorba dugnak. Akkumulátornak hívják ezeket, vagy röviden akkunak.

Ezek az áramot kémiai úton tárolják. A tárolás folyamatát töltésnek, a használatát kisütésnek hívjuk. Az akkumulátorok nagy előnye, hogy mindig újra tölthetők.

AMPER

Az áramerősség mértékegysége.

ATOM

Ha az ember egy homokszemcsét egyre apróbb részekre vágna, végül is nagyon kis részecskék maradnának. Ezeket az ókori görögök „atomos”-nak (=oszthatatlan) hívták. Valamennyi anyagnak, amelyből a világunk felépül, ilyen atomok a legkisebb alkotórészei.

Körülbelül száz éve fedezték fel a fizikusok, hogy az atomok is még kisebb részecskékből állnak (elektronok, protonok, neutronok). Ezek az atommagban és az atomhéjban találhatók.

A modern fizika képes arra, hogy az atommagot tovább hasítsa, miközben óriási energia szabadul fel. Ezt az energiát békés célokra, például az atomerőműben használják fel, de háborús célokra is lehet, egy atombomba felrobbantásakor.

ATOMERŐMŰ

Az atomerőmű olyan hőerőmű, amely uránt hasznosít tüzelőanyagként. Az atomreaktorban az uránból származik maghasadás révén az a hő, amelyet gőz fejlesztésére használnak. A termelt gőz ezután egy turbinát hajt meg, amelyhez generátort csatlakoztatnak. A Paksi Atomerőműből származik a hazai villamos energia fele.

ÁRAM

Az elektronok mozgása. Hogyan történik ez az elektronmozgás? Az áram csak zárt áramkörben folyhat, azaz a vezető mindkét pólusát például egy elemhez kell csatlakoztatni. Ezt a két pólust pozitív pólusnak (+), és negatív pólusnak (-) nevezzük. Mivel a negatív póluson elektronfelesleg, a pozitívon pedig elektronhiány uralkodik, olyan erő lép fel, amely ezt a töltési különbséget ki akarja egyenlíteni. Ez a feszültség. Ha a két pólust egy vezetővel összekötjük, akkor a töltéskülönbség kiegyenlítődik. Az elektronok a negatív pólustól (-) a pozitív (+) felé áramlanak. Az elektronok nem haladnak végig a vezető teljes hosszán, csak egy kis szakaszon mozdulnak el, mindig a szomszédos elektront taszítva tovább.

ÁRAMERŐSSÉG

Minél nagyobb az áramerősség, annál több elektron halad át a vezetőn. Az áramerősség mértékegysége az amper (A).

ÁRAMFORRÁS (ELEM, AKKUMULÁTOR, GENERÁTOR)

Az elektromos áram eredete az áramforrás. Áramforrás lehet pl. elem, akkumulátor, generátor.

ÁRAMKÖR

Áramkörnek nevezzük azt a zárt utat, amelyben az elektronok az áramforrástól a vezetőn és egy fogyasztón át az áramforrásig újra visszavándorolnak.

ÁRAM – LÓ – EMBER

Ha egy 100 Wattos izzólámpa 10 órán keresztül világít, akkor egy kilowattórát fogyaszt el (kWh). Ugyanennyit használ el egy 1000 Wattos fényszóró, ha egy órán át világít. Körülbelül 735 Watt felel meg egy lóerőnek (LE). Egy 75 Wattos izzólámpa valamivel több mint egytized lóerőt fogyaszt.

A 700 Wattos vasaló egy lónak majdnem a teljes erejét igénybe veszi.

Egy embernek 735 darab 50 kilós cementzsákot kellene egy óra alatt a pincéből a második emeletre felcipelni, hogy egy kilowattórányi munkát végezzen el. Ez persze lehetetlen.

ÁRAMSZOLGÁLTATÓ TÁRSASÁG

Az ország területén áramszolgáltató társaságok dolgoznak, amelyek biztosítják a biztonságos áramellátást.

ÁRAPÁLY-ERŐMŰ

A tenger víztükrének napi kétszeri csökkenését és növekedését apálynak és dagálynak nevezzük. Az árapály-erőmű ezt a magasságkülönbséget használja ki.

Vissza az energia kulcsszavai oldalra