A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

O-R

OHM

Az ellenállás mértékegysége

OLAJFINOMÍTÓ

Itt dolgozzák fel a kőolajat. Először felhevítik, majd óriási tornyokba vezetik. Itt a lehűlés során kiválnak az egyes alkotórészek. A torony legtetején gázok gyűlnek össze, ezek folyékony állapotban kerülnek kereskedelmi forgalomba. Lejjebb gyűlnek össze a folyékony részek, amelyekből a motorbenzint, a repülőgépek számára kerozint, az autóknak és fűtési célra dízleolajat nyernek. A torony aljában összegyűlt maradékot még egyszer feldolgozzák, és a végleges maradékot bitumenként az útépítésnél használják fel.

RECYLING

Új szó: jelentése régiből újat. Az „alufánt” gyűjtőautomata az elhasznált alumíniumdobozok számára. Arra szolgálnak, hogy a hulladékot újra feldolgozzák alumíniummá. További példa a hulladékok újrahasznosítására a régi papírok, üvegek, műanyag csomagolások stb. feldolgozása

ROBBANÓMOTOR

Minden autónak van egy robbanómotorja. Benzin, dízelolaj, vagy folyékony gáz hajtja. Működése során az üzemanyag a motorban felrobban. Miért nem repül akkor a levegőbe a motor? A robbanás nyomása egy szilárd fémhengerben egy mozgásra képes dugattyúra nyomást gyakorol. Hajtókarral ezt a mozgást forgó mozgássá alakítják. Működés szempontjából megkülönböztetünk kétütemű és négyütemű motorokat.

A benzinmotort egyre inkább felváltja a dízelmotor, mert hosszú távon nézve olcsóbb, és környezetünket kevésbé szennyezi.

RÖVIDZÁRLAT

Rövidzárlat akkor keletkezik, ha egy elektromos vezetőnél a szigetelés megsérül, és a vezetők egymáshoz érnek.

Vissza az energia kulcsszavai oldalra