A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Fénnyel való takarékosság

„Télen teljesen elhúzzuk a függönyöket az ablak elől, így több fényt engedünk be, ezáltal az áramfogyasztásunk is csökken. Ebben az időszakban az étkezőt is átrendezzük: az ablak elé húzzuk az asztalt, hogy minél több természetes fényhez jussunk.”

„Célszerű megfelelő minőségű nyílászárókat beépíteni a lakóépületekbe. Egy lakás villamosenergia-költségének akár 15-30%-át teheti ki a világítás, ezért célszerű nemcsak az egészséges, hanem az ingyen energiára is figyelni!”



,,Nagyon fontos, hogy megfelelő világító berendezést használjunk: ha csak olvasni szeretnénk a fotelben, akkor ne a teljes szobát megvilágító mennyezeti lámpát kapcsoljuk be, hanem egy kisebb területet megvilágító irányított fényű lámpát, melynek fogyasztása töredéke a mennyezeti lámpának.”

„A lámpákba ne hagyományos izzót, hanem lehetőség szerint alacsony fogyasztású kompakt fénycsöveket helyezzünk be, melynek fogyasztása sokkal kisebb, élettartama pedig sokkal hosszabb, mint egy hagyományos izzónak.”

„Több ügyfelünk, úttörő módon, már LED-es (Light Emitting Diod – fény kibocsátó dióda) világítást használ, a LED-es lámpák napi fogyasztása csak néhány Wh-ban, nem kWh-ban mérhető. A LED-es lámpákkal a hagyományos izzók energia költségében akár 90 %-os, a kompakt fénycsövekhez képest 1,5-2-szeres megtakarítást is elérhetünk. A LED-ek élettartama jelenleg elérheti az 50.000 órát, emellett folyamatosan fejlődő technológia.”

„Mindenkivel előfordul, hogy időnként elfelejti lekapcsolni a világítást. Ez akkor különösen problémás, ha a helységen tömör ajtó van. és csak időnként megyünk be oda (pl. kamra). A takarékosság érdekében ezen úgy lehet segíteni, ha „automata” kapcsolót szerelünk fel (az ajtó becsukása „kikapcsolja” a villanyt). Ezzel a megoldással az eltelt 25 év alatt sok bosszúságot, energiát és költséget takarított meg a család”

vissza