A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Új szolgáltatási igény bejelentése

Tájékoztatás

Felhívjuk érintett ügyfeleink figyelmét, hogy a vészhelyzet idejére érvényes kormányrendelet alapján az oldalon szereplő tájékoztatás egyes részeitől átmenetileg eltérően járunk el. A 2022. augusztus 1-jétől hatályos változásokkal kapcsolatos részletes tájékoztató lakossági ügyfelek részére itt, nem lakossági ügyfelek részére itt található.

(217/2022. (VI. 17.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról).

 

Igénybejelentés

Írásbeli igénybejelentést kell benyújtania az elosztói engedélyeshez minden, a rendszerhasználatra vonatkozó új, vagy a meglevő műszaki kialakítástól eltérő igény esetén. Igénybejelentést a meghatalmazás birtokában a rendszerhasználók nevében eljáró képviselők (meghatalmazottak) is tehetnek.

Ennek részleteiről a területileg illetékes hálózati elosztónál tud érdeklődni. 

A villamosenergia-ellátás biztosítására általában rövid határidő áll rendelkezésre, ezért különösen fontos a bejelentés időben történő jelzésén túl az igénybejelentő pontos adatszolgáltatása az igényelt teljesítmény nagyságára, annak feszültségszintjére, és a csatlakozási pont helyére vonatkozóan.

Az igénybejelentést elektronikusan, személyesen ügyfélszolgálati irodáinkban, levélben a kapcsolódó igénybejelentő nyomtatványok kitöltésével lehet megtenni. Információkért kérjük, keresse fel a területileg illetékes elosztót. 

Az igényelt villamos energia biztosításához az elosztói engedélyes által szükséges tevékenységeket együttesen meghatározza az igényelt villamos teljesítmény nagysága, illetve hogy hol, milyen területen kell biztosítani a csatlakozási pontot.


Az igénybejelentés kézhezvétele után az áramhálózati elosztó egy műszaki-gazdasági tájékoztatóban tájékoztatja a rendszerhasználót a hálózatra való csatlakozás és hálózathasználat minden lényeges feltételéről, eleméről és annak díjáról.

A műszaki feltételek teljesülését és igazolását követően a területileg illetékes elosztó állítja ki a POD igazolást (villamosenergia-vásárlási szerződés megkötéséhez), mely dokumentum szükséges a villamosenergia-vásárlási szerződés megkötéséhez.
Az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó szerződéskötéshez az alábbi dokumentumokat szükséges mellékelni: 

Lakossági magánszemély esetén:

  • Felhasználói jognyilatkozat egyetemes villamosenergia-szolgáltatás igénybevétele céljából
  • POD igazolást (villamosenergia-vásárlási szerződés megkötéséhez)

Üzleti (nem lakossági) ügyfél esetén a fentieken kívül:

  • A bejegyzést igazoló 30 napnál nem régebbi okirat (cégkivonat, bírósági bejegyzési okirat, törzskönyvi nyilvántartás), ha a cégbejegyzés még folyamatban van, akkor a társaság cégbíróság által iktatott cégbejegyzés iránti kérelme, szervezet és intézmény esetén nyilvántartásba vételt vagy működést igazoló okirat, egyéni vállalkozó esetén a székhelyet, az adószámot és a nyilvántartási számot igazoló okirat (hatósági bizonyítvány vagy vállalkozói nyilvántartási szám)
  • Aláírási címpéldány vagy aláírásminta
  • Nyilatkozat egyetemes szolgáltatásra való jogosultságról nyomtatvány

Társasház esetén az alábbi dokumentumok szükségesek:

  • Felhasználói jognyilatkozat egyetemes villamosenergia-szolgáltatás igénybevétele céljából
  • Társasházalapító okirat
  • A közös képviselő megválasztását rögzítő közgyűlési jegyzőkönyv

A társasházak a közös helyiségek tekintetében 2014. január 1-től jogosultak egyetemes szolgáltatás keretében lakossági tarifát igénybe venni, amennyiben a műszakilag megosztott, önálló lakások száma meghaladja az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek számát.

 

Ügyfélszoglálati irodáink