A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Számlázás és fizetés

Az alábbiakban hasznos információkat talál a számlázásról és a különféle fizetési módokról. Számlamagyarázónk a számla bemutatásával és elemeinek ismertetésével segít a villanyszámla értelmezésében.

Aktuális számlamagyarázó

Korábbi számlamagyarázó

Számlázási módok

Minden áramfelhasználónk részére részszámlázást állítunk be számlázási módként. Ha Ön diktálás alapján szeretné kapni számláit, akkor minden hónapban bediktálhatja mérőállását a rendelkezésre álló 7 napban, melyet regisztrációt követően, online ügyfélszolgálatunkon a Mérőóráim menüpontban talál.

Érvényes diktálást követően a rögzített mérőállás alapján készül el a számla.

Papírszámlát csak akkor állítunk ki, ha a villanyszámla bruttó értéke eléri az 5000 Ft-ot. E-számla esetén ez az összeghatár bruttó 1836 Ft.

Csekkmentes fizetés

Sorban állás helyett válassza a kényelmes, biztonságos és környezetbarát csekkmentes fizetési módok egyikét, az egyedi átutalást, a bankkártyás fizetést vagy a csoportos beszedést.

Bankkártyás fizetés

Online ügyfélszolgálatunkon és az MVM Next appban bármikor könnyedén befizetheti villanyszámláit bankkártyával. Bármely Mastercard/Maestro, a VISA termékcsaládba tartozó VISA és – abban az esetben, ha azt a kibocsátó bank engedélyezi – VISA Electron bankkártyával, valamint internetes használatra alkalmas webkártyával tud fizetni.

Internetes bankkártyás fizetés esetén a kétfaktoros tranzakció-jóváhagyás kötelező, célja a kártyával történő visszaélések megakadályozása. Bankkártyaadatainak megadása mellett a fizetést banki appon keresztül vagy SMS-kód megadásával kell hitelesítenie. Kérjük, tájékozódjon bankja oldalán a hitelesítési formákról.

Ha még nem regisztrált online ügyfélszolgálatunkra, most megteheti az alábbi linkre kattintva:


Csoportos beszedés

Ha csoportos beszedési megbízással (CSOB) egyenlíti ki a számláját, nem kell többé fejben tartania a fizetési határidőt, mert a számla kiegyenlítése automatikusan, mindig időben megtörténik.

Csoportos beszedési megbízás esetén Ön a számlavezető bankján keresztül felhatalmazást ad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-nek, hogy bankszámlájáról kezdeményezze az esedékes számla összegének levonását, valamint engedélyt ad számlavezető bankjának a tranzakcióra. A csoportos beszedési megbízást számlavezető bankjánál tudja kezdeményezni, akár otthonról, a bank online felületén vagy mobilapplikációjában is.

A csoportos beszedési megbízás kényelmes és biztonságos, mert a számláról levonható összeg felső határát Ön határozhatja meg.

Egyedi átutalás

Az egyedi átutalás jó megoldást jelent, ha kényelmesen, otthonából szeretné befizetni villanyszámláit. Egyszerűen, netbankján keresztül elindíthatja az utalást.

Utaljon egyszerűbben és gyorsabban a másodlagos azonosítóval!

  • A bankszámlaszám helyett a villanyszamla@mvm.hu e-mail-címet kell megadnia az utaláshoz.
  • Írja be a fizetendő számla összegét!
  • A Közlemény mezőbe a befizetés azonosításához szükséges számsor a szerződéses folyószámla száma (a villanyszámla 3. oldaláról) – szóköz – számla sorszáma, és már indítható is az utalás.
  • A fizetés ugyanolyan biztonságos, mint ha bankszámlaszámra utalna.

Ha nem egy számlát egyenlít ki, hanem például aktuális tartozását vagy több számláját együtt fizeti be, akkor csak a szerződéses folyószámla számának kell szerepelnie a Közlemény rovatban.

Ha több szerződéses folyószámlához tartozó számlákat szeretne befizetni egyszerre, akkor szerződéses folyószámlánként külön kell indítania az átutalásokat.

  • Kedvezményezett neve: MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.
  • Kedvezményezett bankszámlaszáma: a befizetendő számla bal felső sarkában lévő Szolgáltató bankszámlaszáma
  • Közlemény mező: a szerződéses folyószámla száma (12 számjegyű, a villanyszámla harmadik oldalának felső részén található) és szóközzel elválasztva a villanyszámla sorszáma (11 számjegyű, a számla első oldalának jobb felső sarkában található).

Ha esetleg külföldről indít egyedi utalást, az MVM Next befizetendő számláján szereplő bankszámlaszámot ki kell egészíteni a külföldi bankja előírásainak megfelelően IBAN- vagy Swift-formátumra. 

Ehhez bankjánál, ügyfélszolgálatunknál vagy számos weboldalon talál segítséget.

Tudnivalók a pénzügyi közvetítőn keresztüli befizetésekről és visszafizetésekről

Pénzügyi szolgáltatón keresztüli befizetések beazonosítása

Pénzügyi szolgáltatón keresztüli (pl. Barion, Revolut stb.) egyedi átutalás esetén a pénzügyi szolgáltató úgynevezett transzferszámlát használ, amelynek ugyanaz a bankszámlaszáma minden ügyfél minden egyedi utalása esetén. Így a befizetéseket csak abban az esetben tudjuk hozzákötni az egyes ügyfelekhez, amennyiben a közlemény rovatba pontosan az MVM által kért földgázbefizetési, illetve árambefizetési azonosítók kerültek.

Pénzügyi szolgáltatón keresztül érkezett befizetést követő visszafizetés kezelése
Ha Ön igényt tart arra, hogy az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-nél keletkezett túlfizetését visszautaljuk, lehetőleg ne pénzügyi szolgáltatóhoz tartozó bankszámlát adjon meg a visszautaláshoz, illetve ne ilyenről fizessen. A visszafizetés ugyanis a pénzügyi szolgáltató transzferszámlájára érkezik, és automatikusan nem kerül vissza az Ön saját bankszámlájára.

A pénzügyi szolgáltatónál vezetett bankszámlára történő visszautalás minden esetben egyedi ügyintézést igényel ügyfélszolgálatunkon
Az ügyintézés lépései:
1.    Önnek a pénzügyi szolgáltatótól be kell szereznie azt az azonosítót, amelyet fel kell tüntetnünk a visszautaláson, hogy az eljusson Önhöz, ne maradjon gazdátlanul a transzferszámlán.
2.    El kell juttatnia számunkra ezt az azonosítót minden egyes visszafizetési kérelem alkalmával újra és újra.
3.    A visszautaláson egyedi, manuális ügyintézéssel feltüntetjük a megkapott azonosítót.

A megadott lépések nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy az Ön pénzügyi szolgáltatója a visszafizetést az Ön egyedi számláján jóváírja.

csekkmentes fizetési megoldások

 

Tanúsított számlázási rendszerek

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. és az MVM Démász Áramhálózati Kft. tájékoztatja felhasználóit, rendszerhasználóit, hogy számlázási rendszereik a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 43. § (4) bekezdés szerinti tanúsítványokkal 2015. február 27-től rendelkeznek.

A hivatkozott jogszabályhely szerint számla kiállítására csak olyan informatikai rendszer felhasználásával kerülhet sor, amely biztosítja a díjak hibátlan kiszámítását végző rendszerelemek zártságát, és megakadályozza a számlázási rendszerhez történő jogosulatlan hozzáférést, valamint a számlázási információk észrevétlen módosítását. A számlázási rendszernek továbbá meg kell felelnie az általános információbiztonsági zártsági követelményeknek is. Ennek érdekében a társaságok adminisztratív, fizikai és logikai intézkedésekkel biztosítják az általános információbiztonsági zártsági követelmények teljesülését.

A meghatározott követelményeknek való megfelelést a tanúsító szervezet a számlázási informatikai rendszerre vonatkozó tanúsítással igazolja. A számlázási rendszerre vonatkozó követelmények teljesüléséről informatikai biztonsági funkciókat megvalósító szoftvertermékek és -rendszerek elfogadott hazai vagy nemzetközi informatikai biztonsági módszertanon alapuló tanúsítására akkreditált tanúsító szervezet, a Hunguard Kft. állította ki a tanúsítványt.

A tanúsítványok megtekinthetők itt.