A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Lezárult a tranzakció, az ENKSZ lett a DÉMÁSZ új tulajdonosa

2017. február 1.
 

Budapest, 2017.02.01. – Lezárult a DÉMÁSZ megvásárlásával kapcsolatos tranzakció, elindul a nemzeti közműszolgáltatás áramszolgáltatási üzletága. Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. tavaly december 5-én adásvételi szerződést írt alá a DÉMÁSZ Zrt. 100%-os részvénycsomagjának megvásárlásáról a DÉMÁSZ International S.A.S.-val, amely tranzakció most sikeresen lezárult. A vállalat új neve 2017. március 1-jétől DÉMÁSZ Zrt. lesz.

Az adásvétel tárgya a közel 1500 főt foglalkoztató, regionális villamos energia egyetemes szolgáltatói, ugyanakkor versenypiaci engedélyekkel is rendelkező DÉMÁSZ Zrt. részvényeinek 100 százaléka, beleértve a társaság eszközeit, tudásbázisát és leányvállalatait, így a 32.200 km hosszú villamos hálózatot üzemeltető, elosztói engedélyes DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft.-t is. A társaság mintegy 775 ezer lakossági- és versenypiaci fogyasztót lát el villamos energiával az ország dél-keleti részén, így az egyetemes szolgáltatás mellett 10%-os részesedése van a hazai szabadpiacon is.

Az ENKSZ részben saját, részben külső forrásból finanszírozta a tranzakciót. Ez utóbbit az MVM Csoport biztosította, amely ezzel az ENKSZ résztulajdonosa lett. A nemzeti közműszolgáltatási rendszer kialakításáért és fejlesztésért felelős ENKSZ továbbra is függetlenül, önálló irányítással működik a magyar energiapiacon. A nemzeti energetikai társaságok hosszú távú, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködése kiemelt jelentőségű a kormányzati energiastratégiai célok megvalósítása szempontjából.