A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

HMKE szaldó elszámolása

Szaldó elszámolásra jogosultság

2024. január 1-től szaldó elszámolást csak azoknál a HMKE-rendszereknél lehet alkalmazni, amelyeknél:
•    az üzembe helyezés időpontjától, vagy bővítés esetében a bővítés időpontjától még nem telt el 10 év, vagy
•    2023. szeptember 7. napjáig benyújtották az igénybejelentést és legkésőbb 2026. január 1. napjáig megtörténik az üzembe helyezésük

A felhasználó kérhet bruttó elszámolást akkor is, ha jogosult szaldó elszámolásra 

Szaldó elszámolás módja

Kizárólag az elszámolási időszakban a hálózatból vételezett (fogyasztott) villamos energia és a HMKE által termelt és a hálózatba betáplált villamos energia közötti különbséget kell elszámolni.
A szaldó elszámolási időszak a leolvasás gyakoriságához igazodóan éves vagy havi.
A szaldóelszámolás csak az ad-vesz mérőn mért és betáplált mennyiségre vonatkozik, a megtermelt energia más tarifára, más felhasználási helyre, későbbi elszámolási időszakra nem vihető át, illetve nem göngyölíthető.

A szaldózás eredményétől függő elszámolásokról

a)    Fogyasztási többlet esetén
Ha az elszámolási időszakban a fogyasztás magasabb, mint a hálózatba betáplált energia mennyisége, akkor a felhasználónak a különbség után kell a forgalomarányos díjakat megfizetnie. Az MVM Next a fogyasztási többletről állít ki számlát, mintha a felhasználó csak a fogyasztás és a betáplálás különbözetét vételezte volna.
b)    Fogyasztás és betáplálás kiegyenlítettsége esetén
Ha az elszámolási időszakban megegyezik a hálózatból fogyasztott és az abba betáplált energiamennyiség, a felhasználónak kizárólag az energiaforgalomtól független díjakat kell megfizetnie. Ha ezeket a rendszerhasználati díjakat az elosztó helyett az MVM Next érvényesíti az ügyfél felé, akkor az általános szabályok szerint állít ki számlát az elosztói alapdíjról és – jogszabályban meghatározott feltételek fennállása esetén – a teljesítménydíjról és a meddőenergia-díjról.
c)    Betáplálási többlet esetén
Ha az elszámolási időszakban a fogyasztás alacsonyabb, mint a hálózatba betáplált energia mennyisége, az ügyfélnek a fogyasztása után nem kell forgalomarányos díjakat fizetnie, a betáplálási többlete után pedig kifizetést kérhet az MVM Nexttől. A rendszer használatáért azonban – mivel a hálózatot vételezésre is használta – a nem forgalomarányos rendszerhasználati díjakat (pl. elosztói alapdíj) meg kell fizetnie. Ha ezeket a rendszerhasználati díjakat az elosztó helyett az MVM Next érvényesíti az ügyfél felé, akkor az általános szabályok szerint állít ki számlát az elosztói alapdíjról és – jogszabályban meghatározott feltételek fennállása esetén – a teljesítménydíjról és a meddőenergia-díjról.

A betáplálási többlet átvételi egységára a vonatkozó jogszabály alapján: 
a)    lakossági felhasználó esetén: a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló 4/2011. (I. 31.) NFM rendelet 2. mellékletében foglalt táblázat 4. sorában meghatározott árszabás,
b)    nem lakossági felhasználó esetén a felhasználó és az MVM Next között fennálló villamosenergia-vásárlási szerződés alapján az ad-vesz mérő tekintetében alkalmazott átlagos termékár.
Veszélyhelyzeti szabályozás alapján az alkalmazandó egységár: az MVM Next által a vételezett villamos energia tekintetében alkalmazott, a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott árszabás egységára.

Az átvétel feltételei és a betáplálás többlet ellenértékének kifizetése

A háztartási méretű kiserőművel termelt villamos energia átvételi feltételeiről, a betáplálási többlet ellenértékének kifizetési módjáról szóló tájékoztatásunk ide kattintva érhető el.