A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

HMKE bruttó elszámolása

Bruttó elszámolás alkalmazása

Bruttó elszámolást azoknál a HMKE-rendszereknél kell alkalmazni, amelyeknél:
•    a szaldó elszámolásra jogosultság feltételei nem állnak fenn, vagy
•    szaldó elszámolásra való jogosultsága ellenére a felhasználó kérte a bruttó elszámolás alkalmazását

Bruttó elszámolás módja

Bruttó elszámolás esetén az MVM Next a hálózatból vételezett (fogyasztott) villamos energiát teljes mértékben kiszámlázza, hasonlóan a HMKE nélküli villamosenergia-fogyasztás elszámolásához, míg az ügyfél a hálózatba betáplált teljes villamosenergia-mennyiség után kérheti az elszámolást.

Bruttó elszámolás az elosztó által végzett havi leolvasás alapján havonta történik.

A hálózatba betáplált villamos energia átvételi egységára:
a)    lakossági felhasználó esetén: a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló 4/2011. (I. 31.) NFM rendelet 2. mellékletében foglalt táblázat 4. sorában meghatározott árszabás szerint,
b)    nem lakossági felhasználó esetén az MVM Next egyetemes villamosenergia-szolgáltatói üzletszabályzata alapján: 1 Ft/kWh.
Az elszámolás csak az ad-vesz mérőn mért és betáplált mennyiségre vonatkozik, a megtermelt energia más tarifára, más felhasználási helyre, későbbi elszámolási időszakra nem vihető át, illetve nem göngyölíthető.

Az átvétel feltételei és a betáplálás többlet ellenértékének kifizetése

A háztartási méretű kiserőművel termelt villamos energia átvételi feltételeiről, a betáplálási többlet ellenértékének kifizetési módjáról szóló tájékoztatásunk ide kattintva érhető el.