A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Háztartási méretű kiserőművek

A háztartási méretű kiserőművek esetében − a hatályos jogszabályok alapján – az adott csatlakozási ponton villamos energiát értékesítő villamosenergia-kereskedő vagy egyetemes szolgáltató köteles átvenni a megújuló energiával termelt villamos energiának a felhasználási helyen el nem használt részét.
Háztartási méretű kiserőműnek minősül az 50 kVA-nál nem nagyobb teljesítőképességű, kisfeszültségű hálózatra kapcsolódó erőmű.

Főként napelemmel történik az ilyen jellegű kiserőművek létesítése, melyek félvezető anyag alkalmazásával közvetlenül a fény energiájából képesek villamos energiát előállítani. Az így előállított egyenfeszültség már egy áramirányítón, inverteren keresztül kapcsolódik a hálózatra, és képes arra, hogy a hálózattal szinkron villamos energiát biztosítson a felhasználóberendezések részére. Abban az esetben, ha a termelt villamos energia pillanatnyilag nagyobb a felhasználási helyen belüli felhasználásnál, a termelt többlet energia a csatlakozási ponton keresztül a közcélú hálózatba áramlik.

 A hálózathoz való csatlakozás feltételiről a felhasználási hely szerint illetékes áramhálózati elosztónál érdeklődhet/tájékozódhat.

Ha a feltételek teljesítésével a közcélú hálózatba is történt betáplálás, a felhasználónak érdeke, hogy a közcélú hálózatból általa vételezett és betáplált energia mennyiségét elszámoljuk. Az elszámolásra szerződést kell kötni az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-vel mint áramszolgáltatóval.

A fogyasztott és betáplált villamos energia elszámolására vonatkozó feltételeket e tájékoztatóban találja meg.

A háztartási méretű kiserőmű által termelt többlet villamos energia ellenértékének kifizetésére vonatkozó igényét be kell jelenteni az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.  részére, az alábbi dokumentumok beküldésével:

Magánszemély által beküldendő dokumentumok:
-    Nyilatkozat és kifizetési kérelem
-    Áramszámlában küldött betáplálási többlet teljesítés igazolás

Üzleti ügyfél, valamint adószámos magánszemély (pl. egyéni vállalkozó) által beküldendő dokumentumok:
-    Ügyfél által kiállított számla
-    Áramszámlában küldött betáplálási többlet teljesítés igazolás 

A villamos energia átlagfogyasztásra vonatkozó igazolás telefonos ügyfélszolgáltunkon is igényelhető. Amennyiben a kért adatok rendelkezésünkre állnak, a szerződött felhasználó vagy meghatalmazottja által megadott e-mail-címre vagy postai címre néhány napon belül megküldjük az igazolást.  Telefonos elérhetőségünkről az alábbiakban tájékozódhat: https://www.mvmnext.hu/aram/pages/aloldal.jsf?id=1074

A szükséges dokumentumokat a következő címre küldheti meg:
MVM KONTÓ Pénzügyi és Számviteli Szolgáltató Központ Zrt.
7031 Paks, Pf. 152

Kérjük, hogy kérdés esetén keresse ügyfélszolgálatunkat a speciálisan ezen ügyekre fenntartott e-mail címen: h_tarifa.hmke@mvm.hu.
(Ezen e-mail-címen más jellegű ügyek intézésére nincs lehetőség.)