A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Háztartási méretű kiserőművek

A háztartási méretű kiserőművek esetében − a hatályos jogszabályok alapján – az adott csatlakozási ponton villamos energiát értékesítő villamosenergia-kereskedő vagy egyetemes szolgáltató köteles átvenni a megújuló energiával termelt villamos energiának a felhasználási helyen el nem használt részét.
Háztartási méretű kiserőműnek minősül az 50 kVA-nál nem nagyobb teljesítőképességű, kisfeszültségű hálózatra kapcsolódó erőmű.

Főként napelemmel történik az ilyen jellegű kiserőművek létesítése, melyek félvezető anyag alkalmazásával közvetlenül a fény energiájából képesek villamos energiát előállítani. Az így előállított egyenfeszültség már egy áramirányítón, inverteren keresztül kapcsolódik a hálózatra, és képes arra, hogy a hálózattal szinkron villamos energiát biztosítson a felhasználóberendezések részére. Abban az esetben, ha a termelt villamos energia pillanatnyilag nagyobb a felhasználási helyen belüli felhasználásnál, a termelt többlet energia a csatlakozási ponton keresztül a közcélú hálózatba áramlik.

 A hálózathoz való csatlakozás feltételiről a felhasználási hely szerint illetékes áramhálózati elosztónál érdeklődhet/tájékozódhat.

A felhasználó által az elosztóhálózatba történő villamosenergia-betáplálásra kizárólag akkor kerülhet sor, ha hatályos hálózati csatlakozási és hálózathasználati szerződésekkel rendelkezik a villamosenergia-betáplálásra. Háztartási méretű kiserőmű által termelt és betáplált villamos energia elszámolására a felhasználó MVM Next Energiakereskedelmi Zrt-hez tett bejelentését követően kerülhet sor. A fogyasztott és a betáplált villamosenergia-mennyiségeket a fogyasztásmérő mérőállásai mutatják, a számlán a mérőadatoknál a felső sor tartalmazza a fogyasztás, míg az alatta lévő sor a betáplálás adatait. 

A fogyasztott és betáplált villamos energia elszámolására vonatkozó feltételeket e tájékoztatóban találja meg.

A háztartási méretű kiserőmű által termelt többlet villamos energia ellenértékének kifizetésére vonatkozó igényét be kell jelenteni az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.  részére, az alábbi dokumentumok beküldésével:

Magánszemély által beküldendő dokumentumok:
-    Nyilatkozat és kifizetési kérelem
-    Áramszámlában küldött betáplálási többlet teljesítés igazolás

Üzleti ügyfél, valamint adószámos magánszemély (pl. egyéni vállalkozó) által beküldendő dokumentumok:
-    Ügyfél által kiállított számla
-    Áramszámlában küldött betáplálási többlet teljesítés igazolás 

A villamos energia átlagfogyasztásra vonatkozó igazolás telefonos ügyfélszolgáltunkon is igényelhető. Amennyiben a kért adatok rendelkezésünkre állnak, a szerződött felhasználó vagy meghatalmazottja által megadott e-mail-címre vagy postai címre néhány napon belül megküldjük az igazolást.  Telefonos elérhetőségünkről az alábbiakban tájékozódhat: https://www.mvmnext.hu/aram/pages/aloldal.jsf?id=1074

A szükséges dokumentumokat a következő címek bármelyikére elküldheti

postán: MVM Ügyfélkapcsolati Kft., 7031 Paks, Pf. 152,

vagy e-mailben: hmkenyilatkozat@mvm.hu

Kérjük, hogy elektronikus úton történő beküldés esetén a kifizetési kérelmet lehetőleg ügyfélkapus azonosításhoz kötött AVDH szolgáltatással hitelesítse és pdf-fájlformátumban küldje el.

A betáplálási többlet kifizetésével kapcsolatos dokumentumokat benyújthatja e-ügyintézéssel is, melynek eléréséhez kattintson ide. Az ügyleírásokból kérjük, hogy válassza ki a felhasználási helyéhez tartozó HMKE elszámolási ügyleírást.
 

Kérjük, hogy kérdés esetén keresse ügyfélszolgálatunkat a speciálisan ezen ügyekre fenntartott e-mail címen: h_tarifa.hmke@mvm.hu
(Ezen e-mail-címen más jellegű ügyek intézésére nincs lehetőség.)