Mobil fizetés QR-kóddal

0001.01.01

Okostelefonnal rendelkező felhasználóink a csekkes számlákon feltüntetett QR-kóddal bárhonnan, kényelmesen, egyszerűen rendezhetik számlájukat.

Mi az a QR-kód, és hogyan működik?

Minden QR-kód vagy más néven mobilkód egyedi, tartalmazza az adott számla adatait: a felhasználó és a számla azonosítóit, és nem utolsósorban a befizetendő összeget.

A QR-kód a csekkel fizető ügyfelek számlájának 1. sz. eredeti példányán jelenik meg, de csak akkor, ha a számla fizetendő értéket tartalmaz. Sztornó és helyesbítő számlákon nincs QR-kód.

Hogyan tud fizetni QR-kóddal?

A QR-kód felhasználásával történő számlabefizetéshez elsőként egy beépített kamerás okostelefon és a telefonra telepített, a kód leolvasását szolgáló iCsekk alkalmazás szükséges.

Az iCsekk alkalmazás ingyen letölthető az AppStore és a Google Play áruházakból, (Google Play Áruház, AppStore), de akár a dijnet.hu oldaláról is.

A kód olvasására az androidos telefonok és az iPhone készülékek egyaránt alkalmasak. A fénykép bármilyen irányból készülhet a kódról.

QR-kóddal történő sikeres fizetéshez bank- vagy hitelkártya is szükséges. Lehet ez dombornyomott Visa, Master- Card, American Express, vagy akár olyan nem dombornyomott Visa Electron, MasterCard Electron, Maestro kártya is, amelynél a kibocsátó bank lehetővé teszi a kártya internetes használatát.

Az okostelefonos, QR-kódos fizetésnek két módja van: a QR-kód beolvasásakor minden alkalommal beadjuk bankkártyánk megfelelő adatait, vagy pedig első alkalommal rögzítjük ezeket az adatokat, és a következő fizetések alkalmával az iCsekk felületen csak kiválasztjuk a Tárolt kártyák menüpontból.

A fizetéshez szükséges kártyaadatok

  • kártyaszám: a kártya előlapján dombornyomással vagy nyomtatással szereplő, 13–19 jegyű szám;
  • lejárati dátum: a kártya előlapján dombornyomással vagy nyomtatással szereplő, hh/éé formátumú szám;
  • érvényesítési kód: a kártya hátlapján az aláírás panelen található számsor utolsó három jegye – ha az Ön kártyáján nem szerepel ilyen kód, az iCsekk fizető oldalán hagyja üresen az erre vonatkozó mezőt.