Éves leolvasás

0001.01.01

A  gázfogyasztás éves elszámolásához az aktuális és az egy évvel korábbi éves leolvasás során rögzített mérőállás különbségét kell megállapítani. A mérőállást a gázhálózati cég által megbízott leolvasó rögzíti. A korrekt elszámoláshoz elengedhetetlen a pontos leolvasás, így a leolvasó bejutása a gázmérőhöz. Az éves leolvasást követően (melynek várható időpontját a számla 3. oldalának alján vagy a 4. oldalon találja) a leolvasó által rögzített mérőállással készül el az elmúlt egyéves időszak elszámoló számlája.

Mi történik, ha a megadott időpontban nem vagyok otthon?

Sikertelen leolvasás esetén a számlát az előző időszak fogyasztása alapján becsült mérőállás alapján készítjük el, és az illetékes elosztó munkatársa 60 napon belül ismét kezdeményezi a mérő leolvasást.

Honnan ismerem fel a leolvasót?

A mérőleolvasók sorszámmal ellátott fényképes igazolvánnyal (ezt minden esetben kötelesek bemutatni) és az adott tevékenységre kiállított megbízólevéllel rendelkeznek.

Előfordulhat, hogy egy évben többször is leolvassák a mérőmet?

Igen, a területileg illetékes elosztó ellenőrzés céljából egy évben többször is kezdeményezheti a mérő leolvasását. Fontos tudnia, hogy a hivatalos mérőleolvasók mindig sorszámmal ellátott fényképes igazolvánnyal és az adott tevékenységre kiállított megbízólevéllel rendelkeznek.