Számlázás szüneteltetése

0001.01.01

Mikor és miért érdemes a számlázást szüneteltetni?

A számlázás szüneteltethető, ha a felhasználási helyen huzamosabb ideig nem kíván földgázt használni.

A szüneteltetésének kétféle módja is van:

  • ideiglenesen a gázmérő leszerelése nélkül, a havi számlázás  felfüggesztésével,
  • a gázmérő ideiglenes leszerelésével a számlázás teljes felfüggesztésével.

Számlázás szüneteltetése, gázmérő leszerelése nélkül

Abban az esetben célszerű kérni, ha az ingatlan átmenetileg nincs használatban és nincs gázfelhasználás sem (pl. a felhasználó külföldre utazik, kórházba kerül, az ingatlan értékesítés előtt vagy alatt áll). Ebben az esetben a havi számlázást  felfüggesztjük, ami azt jelenti, hogy csak évente egyszer az éves leolvasást követően készítünk számlát. A későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében, kérjük, hogy a gázmérő éves egyszeri leolvasását mindenképpen tegyék lehetővé. A leolvasást követően éves elszámoló számlát készítünk, amely összevontan tartalmazza az időszakra eső havi alapdíjakat és az esetleges fogyasztás elszámolását.

Az ingatlan ismételt használatba vételét, a fogyasztás újbóli megkezdését 5 napon belül kérjük bejelenteni.

Felhívjuk figyelmét, hogy ha az éves leolvasás alapján vélelmezhető, hogy a felhasználási helyet újból rendeltetésszerűen használatba vették, a gázszolgáltatónak joga van a havi részszámlázást újraindítani.

A számlázás ideiglenes szüneteltetését a „Bejelentés a gázfogyasztás ideiglenes szüneteléséről” formanyomtatvány kitöltésével vagy írásos formában a nyomtatványon megadott tartalommal megegyező adatokkal kérheti az ügyfélszolgálatunkra való eljuttatásával, az ugyfelszolgalat@mvm.hu e-mail-címen, vagy levélben az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., 1439 Budapest, Pf. 700-as címen.

Telefonon is lehetséges a módosítás a 06 20 474 9999, 06 30 474 9999, 06 70 474 9999 vagy 06 1 474 9999 számon. Hétfő, kedd, szerda, péntek 8:00-18:00, csütörtök 8:00-20:00 óráig.

Gázszolgáltatás ideiglenes szüneteltetése, gázmérő leszerelésével 

A gázszolgáltatás szüneteltetésére vonatkozó kérelmet akkor kell benyújtania, ha a felhasználási helyen huzamosabb ideig nem kíván földgázt használni és a mérő ideiglenes leszerelését kéri (pl. ingatlan átépítése vagy felújítása esetén a munkálatok időszakára). A felhasználási helyen a gázmérőt az Ön kérése alapján, előzetesen egyeztetett időpontban a területileg illetékes elosztó szereli le. A gázmérő visszaszerelése ismételt bejelentés és megrendelés alapján történik. Abban az időszakban, amikor a mérő le van szerelve, nincs alapdíjfizetési kötelezettség, azonban a gázmérő le- és felszerelése díjköteles szolgáltatás.

A számlázás ideiglenes szüneteltetését a „Megrendelés a gázszolgáltatás szüneteltetésére” formanyomtatvány kitöltésével, és ügyfélszolgálatunkra való eljuttatásával kérheti, az ugyfelszolgalat@mvm.hu e-mail-címen, vagy levélben az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., 1439 Budapest, Pf. 700-as címen.

A gázszolgáltatás, számlázás szüneteltetését csak a rendszerünkben nyilvántartott felhasználó (vagy meghatalmazottja) rendelheti meg.