Mérőállás diktálása

0001.01.01

A 2022. október 1-jei árváltozás miatt diktálási lehetőséget biztosítunk 2022. október 1-je és október 15-e között. Azon ügyfelek is megadhatják a mérőállásukat, akiknek nem most van a diktálási időszaka, vagy egyébként nem diktálnak, hanem az energiaszolgáltató állapítja meg a számlákban elszámolt havi részmennyiséget. Az árváltozás alkalmával diktált mérőállás nem minden esetben jelenik meg a következő számlán. Amennyiben a saját diktálási időablakában diktál, az a diktálás napjára lesz rögzítve, amelyről elszámoló számla készül, tehát a diktált mérőállás megjelenik a következő számlán. Amennyiben nem a saját diktálási ablakában diktál, de 2022. október 15-éig közli mérőállását, úgy 2022. szeptember 30-ára lesz rögzítve a mérőállás és részszámlát fog kapni. Ebben az esetben a következő részszámlában nem, csak a következő elszámoló számlában jelenik meg a diktált mérőállás.

Az átalánydíjas (ún. egyenletes részszámlás) ügyfél esetén csak az éves elszámoló számlában lesz látható a diktált mérőállás.

Kérjük, ügyeljen rá, hogy tényleges mérőállását pontosan diktálja be. Az eddigi fogyasztásától jelentősen eltérő mérőállást a számlázás során felülvizsgálhatjuk, és módosíthatjuk a hálózati elosztó leolvasása alapján.

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy az árváltozás miatti diktálás nem kötelező és az éves kedvezményes kereten belül (63 645 MJ/év, legalább 1729 m3/év) fogyasztó ügyfeleknek nem is érdemes mérőállást rögzíteni.


Ha diktáláson alapuló számlázással fizeti számláit, akkor minden hónapban egy előre meghatározott, 4 napos időszakban kell diktálnia mérőállását.

 

Regisztráljon online ügyfélszolgálatunkra, és diktáljon mérőállást otthona kényelméből a nap 24 órájában

 

 

Töltse le most az MVM Next appot, és diktáljon pillanatok alatt a telefonján.

     Telefonos diktáláshoz hívja automata mérőállás-bejelentő vonalunkat: 
 • mobiltelefonról: 06 1 237 7777
 • külföldről: +36 1 237 7777
 • vezetékes telefonról: 06 80 405-540

 

Fontos tudnivalók a telefonos diktálásról

Kérjük, hogy a számlán feltüntetett időszakban diktáljon, és készítse elő a következőket:

 • 10 jegyű felhasználóazonosító szám (a gázszámla első oldalán, a jobb oldalon lévő bekeretezett részben található)
 • a gázmérő(k) gyártási száma (a számla harmadik oldalán található)
 • a gázmérőről leolvasott mérőállás

Hasznos tanácsok telefonos diktáláshoz:

 1. Figyelmesen hallgassa meg az automata instrukcióit, és kövesse az utasításokat.
 2. Hallgassa végig a szöveget, csak ezt követően üsse be felhasználóazonosító számát, ellenkező esetben a kapcsolat megszakad.
 3. Az adatokat az automata rendszer bemondásra nem, csak a telefonkészülék nyomógombjainak beütésével tudja elfogadni. (A rendszer nem alkalmas hangfelismerésre.)
 4. A rendszer által visszamondott mérőállást az 1-es gombbal meg kell erősíteni vagy eltérés esetén a 2-es gomb megadásával van lehetőség a módosításra.

Több gázmérő esetén a további gázmérők állásának megadásához minden mérőállás rögzítés végén, az 1-es gomb megnyomásával van lehetősége rögzíteni a következő mérőállást.

Telefonos diktálás lépésről lépésre

 1. Adja meg 10 jegyű felhasználóazonosító számát, majd nyomja meg a # gombot.
 2. Az automata rendszer visszaolvassa az azonosító számot. Ha a szám helyes, nyomja meg az 1-es gombot. Ha téves, a 2-es gomb megnyomásával tud javítani.
 3. Adja meg a gázmérő gyártási számának utolsó négy számjegyét, majd nyomja meg a # gombot.
 4. Az automata rendszer visszaolvassa a gyártási számot. Ha a szám helyes, nyomja meg az 1-es gombot. Ha téves, a 2-es gomb megnyomásával tud javítani.
 5. Adja meg a gázmérőn leolvasott egész köbméter értéket.
 6. Az érték rögzítéséhez nyomja meg a # gombot.
 7. Az automata rendszer megismétli az Ön által megadott mérőállást.
 8. Megerősíteni az 1-es gombbal, javítani a 2-as gombbal tud.
 9. Ha több gázmérővel rendelkezik, nyomja meg az 1-es gombot, és a rögzítési folyamat újra indul.
 10. A rendszer rögzíti a mérőállást és visszaigazolja azt.

Mikor diktálhatok?

Ha az Ön számlázási módja a havi diktálás, akkor minden hónapban egy előre meghatározott, 4 napos időszakban kell diktálnia mérőállását. Az aktuális diktálási időszakot gázszámláján találja.

Évente egy alkalommal a gázhálózati cég által megbízott leolvasó rögzíti a mérőállást, akinek biztosítani kell a bejutást a mérőhöz. Az éves leolvasáskor (melynek várható időpontját a számla 3. oldalának alján vagy a 4. oldalon találja) a leolvasó által rögzített mérőállással készül el az elszámoló számlája, ezért a mérőállás diktálását ilyenkor Öntől nem tudjuk fogadni

Mi történik, ha nem diktálok?

Ha nem diktálja be adott hónapban az előre meghatározott 4 napon belül mérőállását, akkor becsült fogyasztás alapján készítjük el számláját.

Amennyiben egymás után kétszer, vagy az éves leolvasások között összesen háromszor nem diktál, az éves leolvasás után automatikusan átállítjuk számlázási módját hőmérsékletfüggő részszámlázásra. A hőmérsékletfüggő részszámlázás előnye, hogy Önnek nem kell minden hónapban diktálnia, mégis a hőmérsékletnek és a fogyasztási szokásainak megfelelő részszámlát kap.

Ha szeretne visszatérni a havi diktálási számlázási módhoz, akkor ezt az éves elszámoló számla kiállítását követő 30 napon belül jelezheti.

Diktáltam, de nem kaptam számlát. Miért?

Papírszámlát csak akkor állítunk ki az adott időszakra, ha a diktáláson alapuló (Ön által diktált vagy általunk becsült) számla bruttó értéke – akár több hónap után összevontan – eléri az 5000 Ft-ot. E-számlát minden hónapban készítünk.