Mérőállás diktálása

0001.01.01

Tervezett rendszerkarbantartás miatt 2024. május 24. (péntek) 18 óra és május 26. (vasárnap) 0 óra között a gázmérők állásának telefonon, illete az online ügyffélszolgálaton és az MVM Next appban történő rögzítése nem lehetséges.

A kényelmetlenségért elnézést kérünk, ügyfeleink türelmét köszönjük.


Ha diktáláson alapuló számlázással fizeti számláit, akkor minden hónapban egy előre meghatározott, 4 napos időszakban kell diktálnia mérőállását.

 

Regisztráljon online ügyfélszolgálatunkra, és diktáljon mérőállást otthona kényelméből a nap 24 órájában

 

 

Töltse le most az MVM Next appot, és diktáljon pillanatok alatt a telefonján.

     Telefonos diktáláshoz hívja automata mérőállás-bejelentő vonalunkat: 
 • mobiltelefonról: 06 1 237 7777
 • külföldről: +36 1 237 7777
 • vezetékes telefonról: 06 80 405-540

 

Fontos tudnivalók a telefonos diktálásról

Kérjük, hogy a számlán feltüntetett időszakban diktáljon, és készítse elő a következőket:

 • 10 jegyű felhasználóazonosító szám (a gázszámla első oldalán, a jobb oldalon lévő bekeretezett részben található)
 • a gázmérő(k) gyártási száma (a számla harmadik oldalán található)
 • a gázmérőről leolvasott mérőállás

Hasznos tanácsok telefonos diktáláshoz:

 1. Figyelmesen hallgassa meg az automata instrukcióit, és kövesse az utasításokat.
 2. Hallgassa végig a szöveget, csak ezt követően üsse be felhasználóazonosító számát, ellenkező esetben a kapcsolat megszakad.
 3. Az adatokat az automata rendszer bemondásra nem, csak a telefonkészülék nyomógombjainak beütésével tudja elfogadni. (A rendszer nem alkalmas hangfelismerésre.)
 4. A rendszer által visszamondott mérőállást az 1-es gombbal meg kell erősíteni vagy eltérés esetén a 2-es gomb megadásával van lehetőség a módosításra.

Több gázmérő esetén a további gázmérők állásának megadásához minden mérőállás rögzítés végén, az 1-es gomb megnyomásával van lehetősége rögzíteni a következő mérőállást.

Telefonos diktálás lépésről lépésre

 1. Adja meg 10 jegyű felhasználóazonosító számát, majd nyomja meg a # gombot.
 2. Az automata rendszer visszaolvassa az azonosító számot. Ha a szám helyes, nyomja meg az 1-es gombot. Ha téves, a 2-es gomb megnyomásával tud javítani.
 3. Adja meg a gázmérő gyártási számának utolsó négy számjegyét, majd nyomja meg a # gombot.
 4. Az automata rendszer visszaolvassa a gyártási számot. Ha a szám helyes, nyomja meg az 1-es gombot. Ha téves, a 2-es gomb megnyomásával tud javítani.
 5. Adja meg a gázmérőn leolvasott egész köbméter értéket.
 6. Az érték rögzítéséhez nyomja meg a # gombot.
 7. Az automata rendszer megismétli az Ön által megadott mérőállást.
 8. Megerősíteni az 1-es gombbal, javítani a 2-as gombbal tud.
 9. Ha több gázmérővel rendelkezik, nyomja meg az 1-es gombot, és a rögzítési folyamat újra indul.
 10. A rendszer rögzíti a mérőállást és visszaigazolja azt.

Mikor diktálhatok?

Ha az Ön számlázási módja a havi diktálás, akkor minden hónapban egy előre meghatározott, 4 napos időszakban kell diktálnia mérőállását. Az aktuális diktálási időszakot gázszámláján találja.

Évente egy alkalommal a gázhálózati cég által megbízott leolvasó rögzíti a mérőállást, akinek biztosítani kell a bejutást a mérőhöz. Az éves leolvasáskor (melynek várható időpontját a számla 3. oldalának alján vagy a 4. oldalon találja) a leolvasó által rögzített mérőállással készül el az elszámoló számlája, ezért a mérőállás diktálását ilyenkor Öntől nem tudjuk fogadni

Mi történik, ha nem diktálok?

Ha nem diktálja be adott hónapban az előre meghatározott 4 napon belül mérőállását, akkor becsült fogyasztás alapján készítjük el számláját.

Amennyiben egymás után kétszer, vagy az éves leolvasások között összesen háromszor nem diktál, az éves leolvasás után automatikusan átállítjuk számlázási módját hőmérsékletfüggő részszámlázásra. A hőmérsékletfüggő részszámlázás előnye, hogy Önnek nem kell minden hónapban diktálnia, mégis a hőmérsékletnek és a fogyasztási szokásainak megfelelő részszámlát kap.

Ha szeretne visszatérni a havi diktálási számlázási módhoz, akkor ezt az éves elszámoló számla kiállítását követő 30 napon belül jelezheti.

Diktáltam, de nem kaptam számlát. Miért?

Papírszámlát csak akkor állítunk ki az adott időszakra, ha a diktáláson alapuló (Ön által diktált vagy általunk becsült) számla bruttó értéke – akár több hónap után összevontan – eléri az 5000 Ft-ot. E-számlát minden hónapban készítünk.