Ugrás a tartalomra

Konyha

Energiahatékonysági tippek az MVM Next-től

Egy család idejének nagy részét a konyhában tölti – mondhatni, a konyha központi hely az ember életében. Ezért is nagyon fontos, hogy tisztában legyünk háztartási gépeink fogyasztásával, állapotával és funkciójával.

Az alábbi fejezetben tevékenységek szerint foglaljuk össze a konyhában található elektronikus készülékekkel kapcsolatos hasznos és fontos információkat:

  1. sütés-főzés;
  2. konyhai kisgépek;
  3. hűtés és fagyasztás;
  4. mosogatás.

Megtudhatja, melyik gép lehet a ludas a magas áramszámlában, mikor érdemes lecserélnie a gépeket, illetve hogy hogyan tarthatja kordában azokat. Fogadja meg tanácsainkat, és meglátja, hamarosan kiadásai is csökkenni fognak!

1. Sütés-főzés

Ön tudja, mennyi áramot fogyaszt a villanytűzhely egy átlagos háztartásban évente?

Zárja le 10 perccel hamarabb!

Ha az étel sütési ideje több 40 percnél, nem kell megvárnia, míg az étel teljesen elkészül. Zárja le kb. 10 perccel korábban a tűzhelyet, a maradékhő így is készre süti a fogást.

Sütés előmelegítés nélkül

A sütő előmelegítésére legtöbbször nincs szükség. Ez különösen az újabb modellekre, és a hőlégkeveréses sütőkre igaz. A sütemények, sült húsok és felfújtak akkor is tökéletesen sikerülnek, ha a még hideg sütőtérbe helyezi be őket, és ezzel akár 20% energiát is megspórolhat.

Az előmelegítés csak ritkán, például kenyérsütésnél, vagy kelt tészták sütésénél szükséges.

Tegyen be több fogást egyszerre!

A sütőt csak nagyobb mennyiségek sütéséhez használja, és készítsen párhuzamosan akár több fogást is. A hőkihasználás így a leggazdaságosabb. A hőlégkeveréses sütőkben egyszerre több szinten is készülhetnek a fogások, egységnyi idő- és energiafelhasználás mellett.

Válasszon a főzőlaphoz illeszkedő fazekat, és használjon fedőt!

Figyeljen arra, hogy a főzőlap átmérőjéhez illeszkedő méretű fazekat, és ahhoz teljesen passzoló méretű fedőt válasszon. Ez biztosítja a legoptimálisabb hőátadást. Ha az edény túl kicsi, értelmetlenül vész el a hő és az energia, ha viszont túl nagy, értelemszerűen tovább tart az étel elkészítése.

A fazekakhoz jól illeszkedő, jól záródó fedőt használjon, így a hő a fazékban marad, míg a ferdén a fazékra helyezett fedő akár meg is háromszorozhatja az étel elkészítéséhez szükséges áramfelhasználást.

Főzzön több önbizalommal, próbáljon minél ritkábban belekukkantani a fazékba, illetve minél kevesebbszer kinyitni a sütő ajtaját, mert a túlzott kíváncsiság aránytalanul sok energiapazarlással jár!

Az energiatakarékos kukta

Jusson eszébe újra a szinte már teljesen elfeledett kukta, hiszen főzni kevés vízben is kiválóan lehet! Négy adag burgonyát például tökéletesen megfőzhet egy csésze vízzel; a zöldségek kevés vízzel történő párolása során pedig még a vitaminokat is megmentheti.

Ha kuktában főz, áramfelhasználásnak akár 40%-át, míg az időráfordításnak akár 30%-át is megtakaríthatja.

2. Konyhai kisgépek

A kisgépek gyorsabbak és takarékosabbak

Konyhai kisgépek már a legkülönfélébb otthoni feladatok ellátására készülnek, és nem csak a munkát könnyítik meg, hanem az energiatakarékosság bajnokai is egyben, hiszen sokkal gyorsabban érheti el velük a kívánt végeredményt.

Néhány szelet kenyér megpirításához, melegszendvics készítéshez, vagy kolbász grillezéséhez gazdaságtalan bekapcsolni a tűzhelyet. A tűzhellyel akár három- vagy négyszeres energiát is elhasználhat, szemben a kenyérpirító vagy mini-grill alkalmazásával.

Vízmelegítéshez bátran használja az adott célra készült konyhai kisgépeket, például a vízforralót, tojásfőzőt vagy kávéfőzőt, melyekkel lényegesen alacsonyabb energiafelhasználással juthat forró vízhez, főtt tojáshoz vagy épp reggeli kávéjához.

A kis adagokhoz: mikrohullámú sütő

Az ételek felmelegítésére, illetve 400 gramm alatti, kis mennyiségek párolására a mikrohullámú készülék a legtakarékosabb megoldás, a tűzhelynél lényegesen kedvezőbb energiafelhasználással.

Ha tejet melegítünk 10°C-ról 60°C-ra egy 750 wattos mikrohullámú sütővel:

Ha tejet melegítünk 10°C-ról 60°C-ra egy főzőlap segítségével:
Ha burgonyát főzünk ebédre egy 750 wattos mikrohullámú sütővel:
Ha burgonyát főzünk ebédre egy főzőlap segítségével:
A mikrohullámú készülékek legáltalánosabb felhasználási célja a melegítés és a mirelit ételek kiolvasztása, de tudnia kell, hogy utóbbi bár praktikus, de korántsem energiatakarékos eljárás. A mélyhűtött élelmiszerek kiolvasztásának legokosabb módja, ha időben kiveszi azokat a mélyhűtőből és a hűtőszekrényben lassan, fokozatosan hagyja kiolvadni.

A helyes ételmelegítésről

Az ételeket lehetőleg abban az edényben párolja vagy melegítse, amiből fogyasztani is fogja, így az a tálalás során nem hűl ki.

Kevésbé vész el a hő, ha melegítésnél letakarja a tányért egy mikrohullámú készülékhez használható fedővel, főzésnél pedig használja a mikrózható edény fedőjét.

A párolási időt csökkentheti, ha az ételeket egyenletesen osztja el az edényben. A mikrohullámok csak 3-6 cm mélyen jutnak be az ételbe, ezért ha megoldható, párolás-melegítés közben néhányszor keverje át az ételt.

3. Hűtés és fagyasztás

Cserélje le az energiapazarló régi készüléket!

A hűtőgépek és fagyasztók áramfogyasztása folyamatos. A modern készülékek áramfelvétele akár 40%-kal is alacsonyabb lehet, mint a nyolcvanas években gyártott hűtőszekrényeké.

Mindig akkora hűtőszekrényt vásároljon, amekkora háztartása igényeinek megfelel. Többszemélyes háztartás esetén személyenként 40-50 literes térfogattal számoljon, míg egyszemélyes háztartásban egy 100-140 literes hűtőszekrény maximálisan elegendő lehet.

Érdemes tudnia, hogy fagyasztószekrény esetén 100 liter kihasználatlan fagyasztóterület egy év alatt 200 kWh feleslegesen elpazarolt energiát jelent.

Kombinált hűtő-fagyasztó készülékek átlagos napi áramfogyasztása (kWh/nap):

A hűtőnek való legjobb hely

Általánosan érvényes szabály, hogy minél hűvösebb helyen áll a készülék, annál alacsonyabb lesz az áramfogyasztása. Jegyezze meg: minden egyes Celsius-fokkal alacsonyabb külső hőmérséklet 6%-al több áram-megtakarítást jelent – ezért soha ne állítsa a hűtő- vagy fagyasztószekrényt fűtés vagy tűzhely közelébe, és óvja a készüléket a direkt napfénytől!

Állítsa be a helyes hűtési hőmérsékletet. Ez a hűtőszekrényben 7°C-ot, a fagyasztóban -18°C-ot jelent.

Hűtőhasználati tippek

Készülékét akkor használja optimálisan, ha egész évben legalább 2/3 részben tele van. Csak teljesen kihűlt és lefedett, valamint jól becsomagolt ételeket helyezzen a hűtő- vagy fagyasztószekrénybe. Ez alól csak a zöldség és a gyümölcs a kivétel, amit mindig csomagolás nélkül tegyen a hűtőbe.

Ne nyitogassa sűrűn, és lehetőleg csak rövid ideig tartsa nyitva a hűtő ajtaját, hogy a hideg minél kevésbé szökhessen el! Ha minden élelmiszerfajtának megvan a maga helye, és az ételeket mindig a rendnek megfelelően, áttekinthető módon helyezi a hűtőszekrénybe, megkíméli magát a hosszadalmas kereséstől és a hűtőszekrény indokolatlanul hosszú nyitva tartásától is.

Időről időre olvassza le!

A vastag jégréteg szigetelőként funkcionál, rontja a hűtés hatékonyságát. Ha a jégréteg vastagsága eléri az 1 cm-t, olvassza le a fagyasztót, majd glicerinnel törölje át a belső felületet, ami csökkenti a dérképződést.

A No-Frost készülékek előnye, hogy nincs szükség olvasztásra, mert nem képződik dér a fagyasztótérben. Ugyanakkor azt is érdemes tudnia, hogy a No-Frost készülékek nem csak drágábbak, de akár 10-30%-kal is több áramot is fogyasztanak.

 Hosszabb távollét esetén célszerű teljesen kiüríteni és kikapcsolni a készüléket, hiszen a napi fogyasztás kb. 1 kWh áramot jelent. Ez jó apropó lehet a már esedékes leolvasztás megejtésére is; néha a hűtőszekrény is szabadságra mehet!

Ha jól zár a hűtőajtó, nem szökik a hideg

Ha túl gyorsan képződik jég a mélyhűtőben, az arra utal, hogy az ajtók nem záródnak tökéletesen. Ellenőrizze rendszeresen, hogy tiszta-e, illetve megfelelően záródik-e a hűtő- és fagyasztó ajtaja, továbbá, hogy teljesen épek-e a gumitömítések.

Legegyszerűbben úgy teheti ezt meg, ha éjszaka, teljes sötétben egy bekapcsolt elemlámpát helyez a hűtőszekrénybe. Ha fény szűrődik ki, akkor az ajtó záródása biztosan hibás.

Nézzen a háta mögé!

A szellőzőrácsot mindig tartsa tisztán és szabadon. Ha a készülék nem tudja megfelelően leadni a hőt hátul, az jelentősen, akár 10%-kal is megnöveli az energiafogyasztását.

Ugyanígy fordítson figyelmet – évente legalább kétszer – a szellőzőrács portalanítására is. Legkönnyebben porszívóval teheti ezt meg, de fontos, hogy csak a hűtőszekrény áramtalanítását követően.

Válasszon okosan fagyasztót!

A fagyasztóláda – kompakt formájának köszönhetően – 15%-kal kevesebb áramot fogyaszt, mint a fagyasztószekrény.

Ha külön fagyasztója is van és szeretné lecserélni régi hűtőszekrényét, felesleges olyat választania, amelynek egyik része mélyhűtő, hiszen a célra már rendelkezésre áll a fagyasztószekrény- vagy láda. Ezzel a döntéssel akár 20% energiát is megtakaríthat.

A fagyasztóláda legjobb helye fűtetlen helyiségben van.

4. Mosogatás

Mosogatás: kézzel vagy géppel az energiatakarékosabb?

A mosogatógépek soha nem voltak annyira takarékosak, mint manapság, bár elsőre meglepő lehet, a mosogatógépet – sok esetben akár a kézi mosogatással szemben is – energiatakarékosnak nevezni.

Egy 8 terítékes mosogatógép 11-13 liter, egy 12-14 terítékes mindössze 13-15 liter víz és 0,8-1,2 kWh áram felhasználásával mossa csillogóan tisztára és adja vissza tökéletesen szárazon az edényeit.

Ha ennyi koszos edényt összegyűjtene és kézzel fogna hozzá a mosogatásukhoz, ugyanilyen eredmény eléréséhez sokkal több időre, vízre és energiára lenne szüksége. A lényeg itt is a megfelelő készülék kiválasztása és az okos használat.

Válasszon megfelelő mosogatógépet!

Figyeljen a címkére: mosogatógép vásárlásánál az energiahatékonysági osztály mellett a tisztítási és szárítási hatékonyság megjelölésére is érdemes ügyelni, valamint nyitott konyha esetén nem árt odafigyelnie a készülék zajszintjére sem.

A nagy mosogatóképek sokkal gazdaságosabbak, mint a kisebbek, az egy terítékre eső víz- és energiafelhasználás jóval alacsonyabb. Ha megteheti, vásároljon nagyobb gépet, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy a teljes töltetnyi edény lassabban gyűlik össze és a gépet ritkábban kell elindítania.

A modern készülékeket rá lehet csatlakoztatni a melegvíz ellátó berendezésre. Ebben az esetben a csatlakozás rövid kell, hogy legyen. Az energiatakarékosság itt annak a függvénye, mennyire modern a melegvizet szolgáltató készülék. Az mindenesetre biztos, hogy a mosogatógép a víz felmelegítésére használja fel a legtöbb energiát.

A helyes mosogatógép-használatról

  • Pakolja tele a mosogatógépet! Használja ki teljesen a mosogatógép befogadóképességét, nyugodtan gyűjtse össze több étkezés használt edényeit, evőeszközeit. Ha a mosogatógép ajtaja folyamatosan zárva van, az ételmaradék nem szárad rá az edényekre. Két féltöltet elmosogatása takarékprogramon sokkal több vizet és energiát igényel, mintha egyszer indítaná el normál programon a telepakolt mosogatógépet.
  • Használja a takarékprogramot! Ha a mosogatógép nincs tele, de mégis mosogatni szeretne – esetleg muszáj –, és az edények szennyezettsége megengedi, válassza a rövid- vagy takarékprogramot. Ezzel kb. negyedével kevesebb energiát használ el, mint normál program esetén.
  • Csak kivételes esetben használja az előmosogatás funkciót! A normál szennyezettségű edények előmosogatása – különösen folyó meleg vízben – teljesen felesleges, azon túl, hogy rengeteg energiába is kerül. Természetesen a makacs lerakódás, a leégett ételmaradék még mindig kézzel távolítható el legkönnyebben.
  • Mosogasson gyakrabban 50 Celsius fokon! A napi evőeszközök mosogatásához az 50 fokos program is elegendő, ami a 60 fokos programmal szemben akár 30%-kal kevesebb energiát igényel. Ezzel együtt időről-időre futtasson 60 fokos mosogatást is, hogy a készülék tiszta maradjon, és elkerülje a kellemetlen szagok képződését!
  • Kevesebb mosogatószerrel védi a környezetet! A mosogatószerek nagyon terhelik a környezetet, ezért használja azokat mindig előírás szerint, soha nem túladagolva. A modern, 3-az-1-ben mosogatószerek alkalmazásával megtakaríthatja a só és öblítő külön hozzáadását. A mosogatószerek kiválasztásánál természetesen mindig vegye figyelembe a csapvíz keménységi fokát is. Az öblítőről akár le is mondhat, helyettesítse azt ecettel.